Τελ. ενημέρωση:

   21-Apr-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(3), Μάιος-Ιούνιος 2019, 419-425

ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Η παρουσία των βιογενών αμινών στα τρόφιμα ως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Μια περιγραφή με έμφαση στην ισταμινική τροφική δηλητηρίαση

H. Χαϊδούτης,1 Α. Μιγδάνης,2 Δ. Κεραμυδάς,3 Π. Παπαλέξης4
1Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), Αθήνα,
2Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα,
3Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
4Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

Τα τροφιμογενή νοσήματα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη δημόσια υγεία. Τα τελευταία έτη, η επιδημιολογική καταγραφή των νοσημάτων είναι διαρκής. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερα αξιόλογα δεδομένα για την εκτίμηση των εμφανιζόμενων τροφιμογενών τοξινώσεων από βιογενείς αμίνες. Στόχος του άρθρου είναι η ανάδειξη της εξέλιξης των νοσημάτων με έμφαση στην ισταμινική τοξίνωση (SFP), καθώς και των τροφίμων που εμπλέκονται πιο συχνά με την πρόκληση νοσημάτων από την παρουσία βιογενών αμινών σε υψηλά επίπεδα. Η σκομβροειδής δηλητηρίαση των τροφίμων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα ασφάλειας αυτών. Η δηλητηρίαση από ισταμίνη είναι η πλέον τοξική και συχνή μορφή που παρατηρείται. Το τοξικό αποτέλεσμα της ισταμίνης μπορεί να εκδηλωθεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως αναφυλαξία, ερεθισμός, ναυτία κ.λπ. Τέλος, αναδεικνύονται τα πρόσφατα νομοθετικά όρια καθώς και τα μέτρα πρόληψης που οφείλουν να λαμβάνουν οι επιχειρήσεις των τροφίμων για την αποτροπή της ανάπτυξης των βιογενών αμινών στα τρόφιμα σε μη ασφαλή για την υγεία των καταναλωτών επίπεδα.

Λέξεις ευρετηρίου: Ασφάλεια τροφίμων, Βιογενείς αμίνες, Δηλητηρίαση, Δημόσια υγεία, Ισταμίνη, Σκομβροειδής τοξίνωση, Τοξικολογική επίδραση, Τροφιμογενείς επιδημίες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής