Τελ. ενημέρωση:

   07-Jul-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2019, 494-502

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η διάρκεια της νοσηλείας και τα μείζονα ανεπιθύμητα καρδιακά συμβάματα
μεταξύ της διαδερμικής στεφανιαίας παρέμβασης και της θρομβόλυσης σε ασθενείς με ισχαιμία μυοκαρδίου
και ανάσπαση του ST: επιπτώσεις στη σχέση κόστους/αποτελεσματικότητας

J.K. Fajar,1 B.A. Mahdi,2 T. Heriansyah,3 M.S. Rohman4,5
1Medical Research Unit, School of Medicine, Syiah Kuala University, Banda Aceh,
2Department of Emergency, Aisyiyah Hospital, Malang,
3Department of Cardiology and Vascular Medicine, Syiah Kuala University, Banda Aceh,
4Department of Cardiology and Vascular Medicine, Brawijaya University, Malang,
5Brawijaya Cardiovascular Research Center, Brawijaya University, Malang, Ινδονησία

ΣΚΟΠΟΣ Η σύγκριση της διάρκειας νοσηλείας (ΔΝ) και των μείζονων ανεπιθύμητων καρδιακών συμβαμάτων (ΜΑΚΣ) ανάμεσα στη θρομβολυτική θεραπεία (ΘΛΘ) και στη διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (ΔΣΠ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Μια αναδομική μελέτη διεξήχθη στο Νοσοκομείο Aisyiyah από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2017. Τα δεδομένα από τη μέθοδο επαναγγείωσης και τα αποτελέσματα σχετικά με τη ΔΝ και τα ΜΑΚΣ αντλήθηκαν από τα ιατρικά αρχεία. Η μέθοδος που εφαρμόστηκε προκειμένου να εκτιμηθεί η συσχέτιση ανάμεσα στη μέθοδο επαναγγείωσης αφ' ενός με τη ΔΝ και αφ' ετέρου με τα ΜΑΚΣ ήταν η πολλαπλή λογιστική παλινδρόμηση (multiple logistic regression). Επί πλέον, διενεργήθηκε μετα-ανάλυση προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σύνοψη των ευρημάτων από άλλες περιοχές.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συνολικά, 294 συμβάματα με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και ανάσπαση του ST (ST-elevation myocardial infarction, STEMI) μεταξύ Ιανουαρίου του 2014 και Δεκεμβρίου του 2017 συμπεριλήφθηκαν στην παρούσα μελέτη. Μεταξύ αυτών, οι 186 ασθενείς αντιμετωπίστηκαν με ΘΛΘ και οι 108 με ΔΣΠ. Τα ευρήματα της μελέτης αυτής ανέδειξαν ότι η ΘΛΘ σχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για μεγαλύτερη ΔΝ, καρδιογενές shock και θνητότητα. Επί πλέον, η μετα-ανάλυση που ακολούθησε ανέδειξε ότι η ΘΛΘ συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο παρατεταμένης ΔΝ και υποτροπής του STEMI.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η μεγαλύτερη ΔΝ και τα συχνότερα ΜΑΚΣ που παρατηρήθηκαν στην ομάδα των ασθενών με θρομβόλυση υποδεικνύουν ότι για τη ΘΛΘ πιθανόν να απαιτείται μεγαλύτερο κόστος απ' ό,τι με τη ΔΣΠ όσον αφορά στην αντιμετώπιση των ασθενών με STEMI.

Λέξεις ευρετηρίου: Αποτελεσματικότητα κόστους, Διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση, Έμφραγμα μυοκαρδίου, Θρομβόλυση.Καρδιακή ανεπάρκεια, Κατάθλιψη, Νοσηλευόμενοι ασθενείς, PHQ-9.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής