Τελ. ενημέρωση:

   07-Jul-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2019, 503-514

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γνώσεις των νεφροπαθών για τη νόσο και εκτίμηση της επικοινωνίας τους με τους ιατρούς

Π. Γαλάνης,1 Σ. Μιχαλοπούλου2
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
2Γενικό Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση των γνώσεων των νεφροπαθών σχετικά με τη νόσο και της επικοινωνίας των νεφροπαθών με τους ιατρούς. Επί πλέον, διερευνήθηκαν πιθανοί προσδιοριστές των γνώσεων των νεφροπαθών και της επικοινωνίας τους με τους ιατρούς.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη σε μια ιδιωτική μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης στην Αθήνα με νεφροπαθείς τελικού σταδίου, ηλικίας >18 ετών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου 2016. Ο μελετώμενος πληθυσμός περιλάμβανε 85 νεφροπαθείς, η συμμετοχή των οποίων ήταν ανώνυμη και εθελοντική. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα ερωτηματολόγια "Communication Assessment Tool", "Kidney Knowledge Survey" και "Perceived Kidney Knowledge Survey" έπειτα από την άδεια των δημιουργών τους. Η ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η μέση ηλικία των νεφροπαθών ήταν τα 58 έτη και το 71,8% ήταν άνδρες. Το 50,6% των νεφροπαθών βαθμολόγησαν την παρεχόμενη φροντίδα υγείας από τους ιατρούς ως άριστη, το 44,7% ως πολύ καλή και το 4,7% ως καλή. Η έλλειψη γνώσεων αφορούσε σε συγκεκριμένες έννοιες, όπως η σπειραματική διήθηση, τα φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται, η επίδραση της μεγάλης ποσότητας πρωτεΐνης στα ούρα και ο ρόλος των νεφρών σχετικά με την τριχόπτωση. Η μείωση της ηλικίας, η αύξηση του εκπαιδευτικού επιπέδου και η αύξηση της βαθμολογίας αυτοεκτίμησης των γνώσεων για τη νεφρική νόσο σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας γνώσεων των νεφροπαθών για τη νόσο. Επί πλέον, η αύξηση της ηλικίας σχετιζόταν με καλύτερη επικοινωνία με τους ιατρούς. Η αύξηση της βαθμολογίας γνώσεων για τη νεφρική νόσο και η αύξηση των ετών με τη νόσο σχετίζονταν με αύξηση της βαθμολογίας αυτοεκτίμησης των γνώσεων για τη νεφρική νόσο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι νεφροπαθείς είχαν ικανοποιητικές γνώσεις όσον αφορά στη νόσο, στις λειτουργίες των νεφρών, αλλά και στα συμπτώματα της νόσου. Είναι απαραίτητη η εκπαίδευση των νεφροπαθών σχετικά με τους κινδύνους της νεφρικής νόσου, έτσι ώστε να βελτιωθεί η αυτοφροντίδα τους και να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες της χρόνιας νεφρικής νόσου, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Λέξεις ευρετηρίου: Γνώσεις, Επικοινωνία, Ιατροί, Νεφρική νόσος, Νεφροπαθείς, Προσδιοριστής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής