Τελ. ενημέρωση:

   07-Jul-2019
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 36(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2019, 515-525

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση των απόψεων, των πεποιθήσεων και των εμπειριών του νοσηλευτικού προσωπικού
για τη διαδικασία των νοσηλευτικών ενημερώσεων

Ν. Ρίκος,1,2 Μ. Λιναρδάκης,2 Α. Μερκούρης,3 Μ. Ροβίθης,1 Α. Φιλαλήθης2
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης, Ηράκλειο,
2Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο,
3Τμήμα Νοσηλευτικής, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ Η αναζήτηση των απόψεων, των πεποιθήσεων και των εμπειριών των νοσηλευτών σχετικά με τη διαδικασία της νοσηλευτικής ενημέρωσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Ποιοτική μελέτη παρατήρησης εκπονήθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης από τον Νοέμβριο του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2016. Με δειγματοληψία ευκολίας επιλέχθηκαν 22 νοσηλευτές(τριες) (3 άνδρες/19 γυναίκες, μέση ηλικία 39,3±8,2 έτη) που είχαν κυλιόμενο ωράριο εργασίας (βάρδια) στα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου, ακολουθώντας το σύστημα εφημεριών του και πραγματοποιήθηκαν ισάριθμες συνεντεύξεις. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε ημιδομημένο ερωτηματολόγιο με 6 ερωτήσεις ανοικτού τύπου, όπου εκτός της ανάλυσης περιεχομένου, ακολουθήθηκε η μέθοδος της ανάλυσης ομάδων για την ανάδειξη κατηγοριών ή κύριων γειτονικών ομάδων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μέσα από τις αποκρίσεις των συνεντευξιαζόμενων νοσηλευτών αναδύθηκαν αρκετές ανάγκες, ελλείψεις, εμπειρίες, καθώς και πεποιθήσεις για τη διαδικασία που εφαρμόζεται ή θα έπρεπε να ακολουθείται στις νοσηλευτικές ενημερώσεις κατά τη διάρκεια αλλαγής του ωραρίου εργασίας τους. Κυριότερες από αυτές είναι η εμμονή στην κλινική κατάσταση και διαχείριση των ασθενών, η έλλειψη συστηματικής και κοινής μεθόδου εφαρμογής της νοσηλευτικής ενημέρωσης, η έλλειψη εμπιστοσύνης στις επιστημονικές γνώσεις και δεξιότητές τους, η ανάγκη συστηματοποίησης και κριτικής προσέγγισης των πληροφοριών, η σημαντική παράμετρος προσφοράς βέλτιστης φροντίδας υγείας, η ανάγκη σχεδιασμού πλάνων φροντίδας που να βασίζονται στη βέλτιστη πρακτική και, τέλος, η ανάγκη εκπαίδευσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ H αποτίμηση των απόψεων, των πεποιθήσεων και των εμπειριών των νοσηλευτών έδειξε ότι η αποτελεσματική νοσηλευτική ενημέρωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω σαφώς καθορισμένων κλινικών διαδικασιών, με τη χρήση των νοσηλευτικών διαγνώσεων, και κατ' επέκταση με την εφαρμογή της βέλτιστης νοσηλευτικής πρακτικής. Προϋπόθεση, όμως, για την επίτευξη της νοσηλευτικής ενημέρωσης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με τη σπουδαιότητα της μεταφοράς των κλινικών πληροφοριών, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των ασθενών.

Λέξεις ευρετηρίου: Διασφάλιση ποιότητας υγείας, Ενημέρωση ασθενών, Νοσηλευτική ενημέρωση, Πληροφορία υγείας, Συνεχιζόμενη φροντίδα ασθενών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής