Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 640-649

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Σχέση μεταξύ ενσυναίσθησης και ηθικής ικανότητας σε νοσηλευτές

Β. Κουρκούνη,1 Μ. Ηγουμενίδης2,3
1Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, Καρδίτσα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα
3Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της ικανότητας ενσυναίσθησης και ηθικής ικανότητας επαγγελματιών υγείας σε δευτεροβάθμιο γενικό νοσοκομείο και η επίδραση σε αυτή των δημογραφικών χαρακτηριστικών.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη με δείγμα ευκολίας. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση των ερωτηματολογίων Interpersonal Reactivity Index (IRI) για την εκτίμηση της ενσυναίσθησης και Moral Competence Test (MCT) για την εκτίμηση της ηθικής ικανότητας. Οι ανεξάρτητες μεταβλητές ήταν τα δημογραφικά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, ενώ εξαρτημένες μεταβλητές ήταν οι βαθμολογίες ενσυναίσθησης και ηθικής ικανότητας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τον μελετώμενο πληθυσμό αποτέλεσαν 103 νοσηλευτές και 101 βοηθοί νοσηλευτών. Οι επαγγελματίες υγείας σημείωσαν τιμές μεγαλύτερες του μέσου όρου της κλίμακας στο ενσυναίσθητο ενδιαφέρον και στη γνωστική ενσυναίσθηση. Τις πιο χαμηλές τιμές κατέγραψε η προσωπική δυσφορία. Από την πολυμεταβλητή ανάλυση μεταξύ των διαστάσεων της ενσυναίσθησης και των δημογραφικών χαρακτηριστικών βρέθηκε ότι οι γυναίκες είχαν υψηλότερη βαθμολογία φαντασιακής ενσυναίσθησης (p=0,043) και προσωπικής δυσφορίας (p=0,009). Επί πλέον, η προσωπική δυσφορία συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με την εκπαίδευση. Στην εκτίμηση της ηθικής ικανότητας, ο C-δείκτης κατέγραψε μέτρια τιμή, με την πλειοψηφία των συμμετεχόντων (n=121) να σημειώνουν πολύ χαμηλό επίπεδο ηθικής ικανότητας. Στα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής ανάλυσης η ηλικία συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με την ηθική ικανότητα (p=0,012). Δεν παρατηρήθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στην ηθική ικανότητα και στις τέσσερις κλίμακες διαπροσωπικής ανταπόκρισης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Στο μελετώμενο δείγμα διαπιστώθηκε η ικανότητα της ενσυναίσθησης που προάγει αλτρουιστικές συμπεριφορές, και μέτρια ικανότητα ηθικής ικανότητας. Η ενσυναίσθηση και η ηθική ικανότητα αποτελούν θεμέλιο λίθο για την παροχή της ηθικής φροντίδας. Και οι δύο συνιστούν μεταβλητές ικανότητες, οι οποίες μπορούν να διδαχθούν παρέχοντας διττό όφελος, τόσο για τη διασφάλιση της ποιοτικής φροντίδας όσο και για τη διατήρηση της ψυχικής υγείας του προσωπικού των υπηρεσιών υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξίες, Ενσυναίσθηση, Ηθική ικανότητα, Ηθική της φροντίδας, Νοσηλευτές.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής