Τελ. ενημέρωση:

   01-Oct-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 663-670

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση των αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας δύο δημόσιων νοσοκομείων
σχετικά με την κλινική διακυβέρνηση

Χ. Πλατής,1 Χ. Μάγγου,1 Β. Αλικάρη,2 Π. Θεοφίλου,3 Α. Δρελιώζη,4 Θ. Μπελλάλη5
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
3Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
42η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, Υπουργείο Υγείας, Πειραιάς
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των αντιλήψεων των επαγγελματιών υγείας δύο δημόσιων νοσοκομείων σχετικά με την κλινική διακυβέρνηση στον νοσοκομειακό τομέα της Ελλάδας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στη μελέτη συμμετείχαν 280 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων και εκπαιδευτικών επιπέδων που απασχολούνταν στα δύο ελληνικά δημόσια νοσοκομεία (Γενικό Νοσοκομείο [ΓΝ] Βόλου και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο [ΠΓΝ] Λάρισας). Ως εργαλείο μέτρησης του οργανωσιακού κλίματος της κλινικής διακυβέρνησης χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο κλίματος της κλινικής διακυβέρνησης (Clinical Governance Climate Questionnaire, CGCQ). Το ερωτηματολόγιο αποτελείται από 60 ερωτήσεις κλίμακας Likert 5 σημείων (1=συμφωνώ απόλυτα, 5=διαφωνώ απόλυτα). Η μελέτη διεξήχθη κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου–Μαρτίου του 2017. Για την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for the Social Sciences (SPSS), έκδοση 21.0. Το επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας τέθηκε στο 5%.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το υφιστάμενο οργανωσιακό κλίμα και των δύο υπό μελέτη νοσοκομείων ως προς τα γνωρίσματα της κλινικής διακυβέρνησης δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικό, καθώς οι περισσότερες πτυχές του κλίματος αξιολογήθηκαν από μέτριες έως ελαφρώς θετικές. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι του ΠΓΝ Λάρισας και ειδικότερα οι γυναίκες, αντιλαμβάνονταν τον παράγοντα «διαχείριση κλινικών κινδύνων» σε μετριότερο επίπεδο σε σχέση με τους εργαζόμενους του ΓΝ Βόλου. Επί πλέον, οι ιατροί του ΠΓΝ Λάρισας δήλωσαν χαμηλότερη μέση τιμή στους παράγοντες «διαχείριση κλινικών κινδύνων», «δίκαιη επιβολή ποινών» και «συναδελφική συνεργασία», σε αντίθεση με τους ιατρούς του ΓΝ Βόλου που παρουσίασαν σχετικά περισσότερο ικανοποιημένη στάση στις εν λόγω παραμέτρους κλινικής διακυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιλαμβάνονταν πιο θετικά τους παράγοντες «δίκαιη επιβολή ποινών», «συναδελφική συνεργασία» και «ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εφαρμοζόμενη πολιτική υγείας οφείλει να περιλαμβάνει δράσεις με τη συμμετοχή όλων των επαγγελματιών υγείας. Η συνεχής εκπαίδευση και οι ευκαιρίες για ανάπτυξη αποτελούν κρίσιμο μέσο τόσο για τον εντοπισμό ελλείψεων όσο και για την ανάπτυξη στρατηγικών κατάλληλων για τη λήψη πρωτοβουλιών.

Λέξεις ευρετηρίου: Κλινική διακυβέρνηση, Οργανωσιακό κλίμα, Οργανωσιακή κουλτούρα, Ποιότητα υπηρεσιών υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής