Τελ. ενημέρωση:

   01-Oct-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2020, 677-683

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η ψυχική υγεία σε εργαζόμενους του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας Αλεξάνδρας

Μ.Α. Σταμούλη,1 Χ. Νάτσης,1 Δ. Λατσού,1 Ι. Πατέρας,1 Β. Νικολοπούλου,2 Σ. Χρυσανθόπουλος,3 Α. Γούλα1
1Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση και Διαχείριση Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας», Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τομέας Κοινωνικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας Αλεξάνδρας, Αθήνα
3Ελληνική Στατιστική Αρχή, Πειραιάς

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του επιπέδου ψυχικής υγείας (ΨΥ) των εργαζομένων του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) Αλεξάνδρας, καθώς και των δημογραφικών παραγόντων που πιθανόν επιδρούν στον βαθμό και στην εμφάνισή της.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διενεργήθηκε δειγματοληπτική ποσοτική έρευνα σε δείγμα 100 επαγγελματιών υγείας του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας. Για τη διεξαγωγή της έγινε χρήση του τυποποιημένου ερωτηματολογίου αυτο-αναφοράς GHQ-28 (General Health Questionnaire-28), που χρησιμοποιείται διεθνώς για την ανίχνευση ήπιων ψυχικών διαταραχών στον γενικό πληθυσμό. Για την κωδικοποίησή του και τον υπολογισμό μιας συνολικής βαθμολογίας ΨΥ ακολουθήθηκε η παραδοσιακή μέθοδος, σύμφωνα με την οποία υψηλότερες βαθμολογίες υποδηλώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα ψυχολογικής διαταραχής, ενώ συνολική βαθμολογία >4 υποδηλώνει πιθανή ύπαρξη ψυχολογικής διαταραχής. Για τη στατιστική ανάλυση έγινε χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 25.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Από την έρευνα δεν ανιχνεύτηκαν ενδείξεις ψυχολογικής διαταραχής στους εργαζόμενους του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας, καθώς βρέθηκε χαμηλό μέσο επίπεδο συνολικής ΨΥ (μέση τιμή [ΜΤ]=2,68, διάμεσος [Δ]=1, τυπική απόκλιση [ΤΑ]=3,64). To 80% των συμμετεχόντων είχε συνολική βαθμολογία ΨΥ <4, εύρημα το οποίο έδειξε και τη στατιστικώς σημαντικά (p<0,05) χαμηλότερη τιμή της συνολικής ΨΥ από το κατώτερο αυτό όριο (cut-off=4). Επί πλέον, βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές (p<0,05) ανάμεσα στις υπηρεσίες εργασίας για την υποκλίμακα της κατάθλιψης, καθώς και ότι η ηλικία συσχετίστηκε σημαντικά (p<0,05) με την υποκλίμακα των σωματικών συμπτωμάτων, αλλά και με τη συνολική ψυχική υγεία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι οι εργαζόμενοι του ΠΕΔΥ Αλεξάνδρας παρουσίασαν χαμηλή βαθμολόγηση και στη συνολική ΨΥ, καθώς και σε όλες τις υποκλίμακές της, με τις γυναίκες και τους συμβασιούχους υπαλλήλους να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές, συγκριτικά με τους άνδρες και τους μόνιμους υπαλλήλους, αντίστοιχα, χωρίς όμως να ανιχνευτούν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Στην υποκλίμακα της κατάθλιψης το διοικητικό προσωπικό παρουσίασε υψηλότερη βαθμολόγηση τόσο από το ιατρικό όσο και από το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ για την ίδια διάσταση το ιατρικό προσωπικό εμφάνισε υψηλότερη βαθμολόγηση απ' ό,τι το νοσηλευτικό προσωπικό. Τέλος, η ηλικία παρουσίασε μέτρια αρνητική συσχέτιση τόσο με τα σωματικά συμπτώματα όσο και με τη συνολική ΨΥ. Τα ευρήματα της παρούσας εργασίας δημιουργούν την ανάγκη έρευνας σε μεγαλύτερη κλίμακα σχετικά με την κατανόηση των αιτιών εμφάνισης ήπιων ψυχικών διαταραχών στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, καθώς και των παραγόντων που ευθύνονται για την εμφάνισή τους.

Λέξεις ευρετηρίου: ΕΓΥ-28, Οδηγίες βαθμολόγησης, Ψυχική διαταραχή, Ψυχική υγεία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής