Τελ. ενημέρωση:

   15-Jan-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(Συμπληρωματικό τεύχος 1) 2020, 70-80

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Χρησιμοποίηση υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο από μετανάστριες οικιακές βοηθούς: Συνθήκες πρόσβασης και εμπόδια

Μ. Κανταρής,1 Μ. Θεοδώρου2
1Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας και Αριστείας Υπηρεσιών Υγείας, Στρόβολος, Λευκωσία, Κύπρος
2Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λατσιά, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ H διερεύνηση των συνθηκών πρόσβασης και χρησιμοποίησης των υπηρεσιών υγείας από μετανάστριες οικιακούς βοηθούς (ΜΟΒ) στην Κύπρο.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθησαν τρεις μελέτες με τη χρήση ημι-δομημένων συνεντεύξεων ΜΟΒ (n=13) και εργοδοτών ΜΟΒ (n=12) και δομημένα ερωτηματολόγια με ΜΟΒ (n=625). Η ανάλυση περιεχομένου για τα ποιοτικά ευρήματα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση QSR Nvivo 10 και για τα ποσοτικά το Statistical Package for Social Sciences, έκδοση 17.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα ευρήματα παρέχουν πληροφορίες για τις ανάγκες υγείας των ΜΟΒ από διαφορετικές απόψεις που οδηγούν σε βελτιωμένη τεκμηρίωση μέσω του πολλαπλού μεθοδολογικού τριγωνισμού. Οι κύριοι λόγοι χρησιμοποίησης υπηρεσιών υγείας ήταν οι εξετάσεις αίματος, οι βραχυπρόθεσμες ασθένειες και οι τραυματισμοί/δηλητηριάσεις. Το 18% των ΜΟΒ ανέφερε ανάγκη που δεν είχε ικανοποιηθεί και 10% ότι υπήρχε ανάγκη για φάρμακα που επίσης έμεινε ανικανοποίητη. Η πρώτη τους ενέργεια σε περίπτωση προβλήματος υγείας ήταν η αναζήτηση συμβουλής και βοήθειας από τον εργοδότη (62%).Οι εργοδότες διαδραματίζουν βασικό ρόλο τύπου «gatekeeper», αλλά δεν είναι σε θέση να παρέχουν επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες και καθοδήγηση στις ΜΟΒ.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα εμπόδια της γλώσσας και της επικοινωνίας, το υψηλό κόστος και η άγνοια του συστήματος αναδεικνύονται ως τα πιο σημαντικά εμπόδια. Ο ρόλος του εργοδότη είναι καθοριστικός και έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται σε αυτή την ομάδα μεταναστών. Η εμπλοκή του εργοδότη στα θέματα υγείας των ΜΟΒ λειτουργεί ως φραγμός και υπάρχει σημαντικό χάσμα μεταξύ των δύο σχετικά με τις ανάγκες υγείας των τελευταίων.

Λέξεις ευρετηρίου: Κύπρος, Οικιακές εργάτριες, Πρόσβαση υπηρεσιών υγείας, Χρήση υπηρεσιών υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής