Τελ. ενημέρωση:

   08-Sep-2020
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 37(Συμπληρωματικό τεύχος 2) 2020, 108-113

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ

Ο ρόλος του μικροσκοπίου στις νεφρικές παθήσεις,
όπως περιγράφεται στο εγχειρίδιο κλινικής μικροσκοπίας του Giulio Bizzozero

G. Bellinghieri,1 G. Gembillo,1 E. Satta,2 A. Salvo,1 V. Savica,3 D. Santoro1
1Unit of Νephrology, Department of Clinical and Experimental Medicine, University of Messina, Messina,
2Nefrocenter Research Network, Naples, 3A. Monroy, Institute of Biomedicine and Molecular Immunology, National Research Council, Palermo, Ιταλία

Ο Giulio Bizzozero (20 Μαρτίου 1846–8 Απριλίου 1901) ήταν ένας διάσημος Ιταλός παθολόγος, ο πρώτος μικροβιολόγος που περιέγραψε το ρόλο των αιμοπεταλίων ως το τρίτο μορφολογικό στοιχείο του αίματος. Έκανε επίσης καινοτόμες ανακαλύψεις σχετικά με την αιματοποιητική λειτουργία του μυελού των οστών, την ιστολογική δομή της επιδερμίδας, τη φαγοκυττάρωση και πολλές άλλες πρωτότυπες διαισθήσεις. Από την αρχή, η καριέρα του ήταν εξαιρετικά παραγωγική: χάρη στο πολύτιμο ερευνητικό του έργο, στην ηλικία των 26 ετών διορίστηκε τακτικός Καθηγητής Γενικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο της Ιταλίας. Εκεί, υποστήριξε τη χρήση μικροσκοπίας ενάντια στο ξεπερασμένο όραμα των παλαιών ακαδημαϊκών και υιοθέτησε πειραματικές μεθόδους που έρχονταν σε αντίθεση με τη βιταλιστική φιλοσοφία της εποχής. Το επαναστατικό όραμα του Bizzozero για την ιατρική είχε ως στόχο να επιτρέψει σε κάθε επιστήμονα να φτάσει σε νέες ανακαλύψεις στον τομέα του, οι οποίες ήταν προηγουμένως το προνόμιο μιας ελίτ, καθιστώντας τον πρότυπο τόσο ως ιατρό όσο και ως ανθρωπιστή. Η πρόοδος των σπουδών του και η ανάπτυξη της τέχνης της μικροσκοπίας οδήγησε στη δημοσίευση του αριστουργήματός του "Manuale di Microscopia Clinica" (Εγχειρίδιο Κλινικής Μικροσκοπίας) το 1879. Σε αυτό, υπογράμμισε πώς η μικροσκοπική εξέταση των ούρων παρείχε στους ιατρούς της εποχής ενδεικτικά κριτήρια νεφρικών αλλοιώσεων, που ήταν συχνά απαραίτητα για τη διάγνωση. Ο συγγραφέας κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των μεθόδων της εποχής του, θέτοντας τα θεμέλια για τη σύγχρονη μικροσκοπία και τη διάγνωση των νεφρικών νόσων. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εξελέγη πρόεδρος πολλών ιατρικών συλλόγων και ήταν ενεργό μέλος πολλών επιτροπών δημόσιας υγείας. Η συνεισφορά αυτού του αξιότιμου επιστήμονα ήταν σημαντική τόσο στην επέκταση της γνώσης μέσα στην επιστημονική κοινότητα όσο και στην προώθηση της κατανόησης του οφέλους της ιατρικής από το κοινό.

Λέξεις ευρετηρίου: Giulio Bizzozero, Manuale di Microscopia Clinica, Πανεπιστήμιο του Τορίνο, Τα αιμοπετάλια ως το τρίτο έμμορφο στοιχείο.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής