Τελ. ενημέρωση:

   01-Feb-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2021, 55-63

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Στάσεις και απόψεις των φαρμακοποιών του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα

Π. Θεοδώρου,1 Ε. Αργυροπούλου,2 Μ. Χατζίκου1
1Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Φαρμακείο ΕΟΠΥΥ, Κατερίνη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των στάσεων και των απόψεων των φαρμακοποιών που εργάζονται σε φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε πανελλαδικό επίπεδο, αναφορικά με τις πεποιθήσεις τους από την υποκατάσταση πρωτότυπων φαρμάκων από τα αντίστοιχα γενόσημα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα συμμετείχαν όλα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ανά την Ελλάδα (n=35). Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος του δομημένου ερωτηματολογίου, το οποίο βασίστηκε στην ελληνική μεταφρασμένη έκδοση του ερωτηματολογίου της σχετικής έρευνας των Labiris et al (2015), και απαντήθηκε μέσω της αυτοσυμπλήρωσης από το διαδίκτυο. Ο βαθμός ανταπόκρισης ανήλθε στο 63,41% (104 πλήρως συμπληρωμένα ερωτηματολόγια από τους 164 εργαζόμενους φαρμακοποιούς του ΕΟΠΥΥ). H έρευνα έλαβε χώρα κατά το χρονικό διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2018 έως 30ή Απριλίου 2019. Η στατιστική ανάλυση περιλάμβανε τους ελέγχους t-test, ANOVA με post hoc ανάλυση και διενεργήθηκε με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 22.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η πλειοψηφία του δείγματος πίστευε ότι η δραστικότητα, η ασφάλεια αλλά και οι προδιαγραφές παρασκευής των γενοσήμων (74,1%, 63,5% και 66,4%, αντίστοιχα) είναι ανάλογες με εκείνες των πρωτοτύπων. Αντίθετα, το 44,2% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά στην ικανότητα των ελληνικών αρχών για διασφάλιση της ποιότητας των γενοσήμων φαρμάκων, ενώ το 59,6% είχε την άποψη ότι η αντικατάσταση των πρωτοτύπων φαρμάκων με γενόσημα στη βάση της δραστικής ουσίας πρέπει να γίνεται και από τους φαρμακοποιούς. Επίσης, ποσοστό 59,6% θα προτιμούσε τη χρήση γενοσήμων φαρμάκων σε παθήσεις που δεν απειλούν άμεσα τη ζωή του ασθενούς, ενώ 60,6% πίστευε ότι θα έπρεπε να αποφεύγεται η χρήση γενοσήμων φαρμάκων σε παθήσεις που ενδέχεται να επιφέρουν βλάβη/αναπηρία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι φαρμακοποιοί των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ φάνηκε να είναι ενημερωμένοι σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα, τα οποία θεωρούν βιοϊσοδύναμα με τα πρωτότυπα. Εν τούτοις, η πλειοψηφία δεν συμφωνούσε με τη χρήση τους σε περιπτώσεις σοβαρών παθήσεων. Η απώλεια γενικότερης εμπιστοσύνης ως προς την ικανότητα διασφάλισης της ποιότητας των γενοσήμων φαρμάκων από την πλευρά των αρχών, αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης προς τους φαρμακοποιούς σχετικά με τα γενόσημα επιδρούν αρνητικά στην πολιτική προώθησής τους.

Λέξεις ευρετηρίου: Βιοδιαθεσιμότητα, Βιοϊσοδυναμία, Γενόσημο, Δραστική ουσία, Υποκατάσταση, Φαρμακοποιός ΕΟΠΥΥ.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής