Τελ. ενημέρωση: |
||
09-Mar-2021
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2021, 187-194 ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες Χ.Δ. Δημοσθενόπουλος,1 Ν.Λ. Κατσιλάμπρος2,3 |
Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά (ΟΘΓ) είναι συστατικά τροφίμων και ποτών με γλυκιά γεύση, πολλαπλάσια της σακχαρόζης, χωρίς θερμίδες ή χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες, που χρησιμοποιούνται για να προσδώσουν την επιθυμητή γλυκύτητα και να συμβάλλουν στη μείωση των προσλαμβανομένων σακχάρων, αλλά και θερμίδων. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση 11 διαφορετικά ΟΘΓ έχουν εγκριθεί για χρήση και εμφανίζονται με τη σήμανση «Ε» πάνω στα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά. Η κατανάλωση χαμηλών θερμίδων γλυκαντικών είναι ασφαλής στα επίπεδα αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης και η ασφάλειά τους επιβεβαιώνεται μετά από εκτενή έλεγχο των αρμοδίων αρχών ασφαλείας τροφίμων, όπως είναι ο FDA και η EFSA. Η χρήση των ΟΘΓ μπορεί να έχει οφέλη σ' ό,τι αφορά στη μείωση των θερμίδων, στην απώλεια σωματικού βάρους και στον έλεγχο της γλυκόζης, όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες πρόσφατες μελέτες που έχουν δείξει ότι τα ΟΘΓ μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ή στην επιδείνωση μεταβολικών ασθενειών, όπως της παχυσαρκίας, του σακχαρώδους διαβήτη (ΣΔ) τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι γλυκαντικές ύλες φαίνεται, στις περισσότερες μελέτες, ότι δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, τόσο σε φυσιολογικά άτομα όσο και σε ασθενείς με ΣΔ τύπου 2, αν και υπάρχουν και αντικρουόμενες ενδείξεις. Επομένως, απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για τον προσδιορισμό του ενδεχόμενου κλινικού οφέλους από τη μείωση των προστιθέμενων σακχάρων και την αντικατάστασή τους με γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων, καθώς και για την παροχή νέων δεδομένων ως προς τους μηχανισμούς με τους οποίους τα ΟΘΓ μπορεί να επηρεάσουν τη μεταβολική υγεία, τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Λέξεις ευρετηρίου: Διαβήτης, Διατροφή, Ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ουσίες, Παχυσαρκία.