Τελ. ενημέρωση:

   04-Jun-2021
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 38(3), Μάιος-Ιούνιος 2021, 351-359

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και της τάσης αλλαγής καθηκόντων των ογκολογικών νοσηλευτών

Χ. Πλατής,1 Ν. Παπαδοπούλου,1 Α.Ε. Ράπτης,2 Π. Θεοφίλου,3 Γ. Ίντας,4 Α. Βοζίκης5
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
3Γενική Διεύθυνση Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
4Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Ο Άγιος Παντελεήμων», Πειραιάς
5Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς

ΣΚΟΠΟΣ Η μέτρηση της επαγγελματικής ικανοποίησης των ογκολογικών νοσηλευτών και η διερεύνηση των αιτιών της επαγγελματικής τους δυσαρέσκειας. Επίσης, μελετήθηκε η τάση των νοσηλευτών προς αλλαγή εργασιακών καθηκόντων σε σχέση με την επαγγελματική ικανοποίηση.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη έρευνα με δομημένο ερωτηματολόγιο σε δείγμα ογκολογικών νοσηλευτών (n=278), σε ένα γενικό και τρία ειδικά νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στην περιφέρεια Αττικής. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 24.0, με χρήση περιγραφικής και επαγωγικής στατιστικής, και ιδιαίτερα με χρήση παραγοντικής ανάλυσης και ανάλυσης κυρίων συνιστωσών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Παρατηρήθηκε μέτριος βαθμός επαγγελματικής ικανοποίησης των ογκολογικών νοσηλευτών. Συσχέτιση με την εργασιακή ικανοποίηση παρουσίασαν οι παράγοντες ασφάλειας στην εργασία, άνεσης στο επαγγελματικό περιβάλλον και ισότιμης κατανομής του φόρτου εργασίας. Οι μισθολογικές απολαβές αποτέλεσαν την κυριότερη παράμετρο δυσαρέσκειας των νοσηλευτών του δείγματος, ενώ η πρόθεσή τους για παραμονή στο τμήμα σχετιζόταν με την ικανοποίησή τους από την εργασία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Για τους ογκολογικούς νοσηλευτές, η επαγγελματική ικανοποίηση αποτελεί θέμα μείζονος σημασίας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ορθολογική λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων και στην παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας. Σχετίζεται άμεσα με τον βαθμό επαγγελματικής απόδοσης και αφοσίωσης των εργαζομένων και επηρεάζει αρχικά την παραμονή τους στο συγκεκριμένο τμήμα και κατ' επέκταση στο επάγγελμα. Οι τρόποι παρακίνησης των ογκολογικών νοσηλευτών προς αντιμετώπιση του φαινομένου της τάσης αλλαγής καθηκόντων εστιάζονται στην αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και στην ενίσχυση της ελκυστικότητας του συγκεκριμένου εργασιακού τομέα.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματική ικανοποίηση, Ογκολογικοί νοσηλευτές, Παραίτηση νοσηλευτών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής