Τελ. ενημέρωση: |
||
19-Feb-2023
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2023, 108-116 ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ Απαιτήσεις υγιεινής των τροφίμων στις επιχειρήσεις παροχής υγείας στην Ελλάδα. H. Χαϊδούτης,1 Δ. Κεραμυδάς,2 Π. Παπαλέξης,2,7 Α. Κούτου,3 Φ. Κουτσιαρή,4 Μ. Δουφεξή,5 Β. Καραγιάννη6 |
Η κατανάλωση μη ασφαλών τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει απειλές για την υγεία των καταναλωτών. Οι τροφιμογενείς επιδημίες εντός του νοσοκομείου παρουσιάζουν αυξημένους δείκτες θνητότητας σε σχέση με τον ευρύτερο πληθυσμό. Η υγιεινή ως αυτοτελής επιστήμη ασχολείται με την πρόληψη των νοσημάτων και ο υγιεινολόγος ως βασικό στέλεχος στον τομέα συμβάλλει καθοριστικά στην προστασία της δημόσιας υγείας στον νοσοκομειακό χώρο. Στο άρθρο περιγράφονται ο επαγγελματικός ρόλος του νοσοκομειακού υγιεινολόγου σε διεθνές επίπεδο, καθώς και στην πλήρωση των απαιτήσεων της νομοθεσίας για την υγιεινή των τροφίμων στην Ελλάδα. Για την καλύτερη κατανόηση του πεδίου παρατίθενται επιδημιολογικά δεδομένα και βασικά στοιχεία υγιεινής και ελέγχου των τροφίμων. Η διαφαινόμενη έλλειψη υγιεινολόγων στα ελληνικά νοσοκομεία δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου της υγιεινής των τροφίμων. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων οφείλουν να στελεχώνουν με ορθολογικό τρόπο τις μονάδες παροχής υγείας και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή των τροφίμων, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.
Λέξεις ευρετηρίου: Δημόσια υγεία, Νοσοκομείο, Περιβαλλοντική υγιεινή, Υγιεινή τροφίμων, Υγιεινολόγος.