Τελ. ενημέρωση:

   20-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 151-161

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Εργαλεία ποιότητας στην αξιολόγηση φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς

Μ. Βασταρδή,1 Ο. Γκοβίνα,1 Α. Καλοκαιρινού,2 Ι. Καλεμικεράκης1
1Εργαστήριο «Νοσηλευτική Αποκατάσταση Χρονίως Πασχόντων» (ΝΑΧΠ), Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

Το σύνθετο περιβάλλον της υγειονομικής φροντίδας καθιστά αναγκαίο τον ποιοτικό έλεγχο και τη διασφάλιση ποιότητας, μέσω της επιστημονικά τεκμηριωμένης περίθαλψης. Η μέτρηση της ποιότητας στον χώρο της υγείας συμβάλλει στην ολοκληρωμένη εκτίμηση των προσδοκιών του ασθενούς ως προς την εμπειρία του από την παρεχόμενη φροντίδα. Η εφαρμογή των εργαλείων ποιότητας σε βασικούς δείκτες που αφορούν στη δομή των υπηρεσιών, στις διεργασίες και στην έκβαση των παρεχόμενων υπηρεσιών συμβάλλει στη βελτίωση της φροντίδας των ασθενών και ιδιαίτερα των ογκολογικών, οι ανάγκες των οποίων είναι αυξημένες. Tο διάγραμμα ροής, το διάγραμμα αιτίας-αποτελέσματος, ο κανόνας Pareto, το ιστόγραμμα, το φύλλο καταγραφής δεδομένων, ο κύκλος βελτίωσης του Deming και o καταιγισμός ιδεών είναι μερικά από τα πιο συχνά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό των αδύναμων σημείων και την επίλυσή τους. Η επιλογή του κατάλληλου εργαλείου ποιότητας εξαρτάται από τη μεθοδολογία προσέγγισης και τις διαστάσεις που επιθυμούμε να προσδιορίσουμε. Σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική χρήση τους είναι η ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και η εκπαίδευσή τους στα εργαλεία ποιότητας και στα οφέλη από την εφαρμογή τους. Η χρήση τους διευκολύνει στην αναγνώριση, στην καταγραφή και στην αξιολόγηση των προβλημάτων. Η συστηματική συλλογή δεδομένων και η σύγκριση των αποτελεσμάτων προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σε τομείς φροντίδας του ογκολογικού ασθενούς, οι οποίες, εάν αξιοποιηθούν σωστά, επιτρέπουν διορθωτικές ενέργειες που αυξάνουν τον βαθμό ικανοποίησης των ογκολογικών ασθενών και τη θετική ανταπόκρισή τους στη θεραπεία. Η επίτευξη των στόχων συνιστά δείκτη αξιολόγησης των παρεμβάσεων, κατευθύνοντας με αυτόν τον τρόπο την υλοποίηση στρατηγικών για την αναβάθμιση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών.

Λέξεις ευρετηρίου: Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, Εργαλεία ποιότητας, Μέτρηση ποιότητας φροντίδας, Ογκολογικοί ασθενείς, Ποιότητα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής