Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 203-210

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Κοινωνική συμμετοχή και έλεγχος σακχαρώδους διαβήτη σε Κύπριους ενήλικες.
Συγχρονική μελέτη

Σ. Χρυσοστόμου,1 Σ.Ν. Ανδρέου2
1Τμήμα Επιστημών Ζωής, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Έγκωμη, Λευκωσία,
2Τμήμα Εμπορίου, Χρηματοοικονομικών και Εμπορίας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λεμεσός

ΣΚΟΠΟΣ Εξέταση της πιθανής συσχέτισης μεταξύ διατροφικών συμπεριφορών, κοινωνικής συμμετοχής-δραστηριότητας και ελέγχου του διαβήτη σε Κύπριους ενήλικες.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Ενήλικες ηλικίας 18–75 ετών, με διάγνωση διαβήτη (τύπου 1 ή τύπου 2), επιλέχθηκαν για ένταξη στην παρούσα μελέτη. Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με το κοινωνικο-δημογραφικό προφίλ, τις διατροφικές συνήθειες και τις κοινωνικές δραστηριότητες. Ο έλεγχος του διαβήτη αξιολογήθηκε με βάση τα μέσα επίπεδα γλυκόζης νηστείας του τελευταίου τριμήνου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το δείγμα αποτέλεσαν 297 ενήλικες (59% άνδρες και 41% γυναίκες). Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 60,9 έτη (19–73 έτη). Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες (61,6%) είχαν μέσα επίπεδα γλυκόζης νηστείας πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα (>126 mg/dL) και οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παντρεμένοι με παιδιά. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η αυξημένη ηλικία σχετιζόταν με 0,8% (p<0,05) χαμηλότερο κίνδυνο μη ικανοποιητικού ελέγχου του διαβήτη. Επί πλέον, το υψηλότερο εισόδημα σχετιζόταν με 3,8% (p<0,05) χαμηλότερο κίνδυνο μη ικανοποιητικού ελέγχου του διαβήτη. Επίσης, η αυξημένη άσκηση σχετιζόταν με 3% (p<0,05) χαμηλότερο κίνδυνο μη ελεγχόμενου διαβήτη και η αυξημένη συχνότητα εξόδου για φαγητό με 5,5% (p<0,05) υψηλότερο κίνδυνο μη ικανοποιητικού ελέγχου του διαβήτη. Όσον αφορά στις προσωπικές πεποιθήσεις, η πεποίθηση ότι ο διαβήτης επηρεάζει την κοινωνική συμμετοχή-δραστηριότητα φάνηκε να σχετίζεται με 5,8% (p<0,05) υψηλότερο κίνδυνο μη ελεγχόμενου διαβήτη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η έξοδος για φαγητό και οι προσωπικές κοινωνικές πεποιθήσεις συνδέονται θετικά με τον κίνδυνο μη ελεγχόμενου διαβήτη.

Λέξεις ευρετηρίου: Διαβήτης, Διατροφική συμπεριφορά, Έλεγχος διαβήτη, Κοινωνική δραστηριότητα, Κοινωνική συμμετοχή.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής