Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 211-222

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στη λειτουργία
των ιδιωτικών ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Θεσσαλονίκη

K. Τσακίρη,1 E. Παντερής,2 Π. Μπογιατζίδης1
1Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της ετοιμότητας και της προσαρμοστικότητας των ιδιωτικών ιατρείων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) στις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας COVID-19. Η ανάδειξη παραγόντων που καθιστούν τα ιδιωτικά ιατρεία ανθεκτικά σε περιόδους κρίσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο για τη λειτουργία του ιατρείου ΠΦΥ κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης φάσης της πανδημίας COVID-19 και διανεμήθηκε σε ιδιώτες παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους που δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ H επισκεψιμότητα στα ιατρεία ΠΦΥ παρουσίασε σημαντική μείωση, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ, αντίστοιχα, αυξήθηκαν τα τηλεφωνικά ραντεβού και οι βιντεοκλήσεις. Παράλληλα, τα έσοδα των ιατρείων ήταν μειωμένα, με διακυμάνσεις όμως ανά ειδικότητα και μέγεθος ιατρείου. Στα περισσότερα ιατρεία έγινε χρήση των υποστηρικτικών μέτρων της κυβέρνησης και δεν αντιμετώπισαν καταστροφικές συνέπειες για τη λειτουργία του ιατρείου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Γενικά, τα ιδιωτικά ιατρεία ΠΦΥ φάνηκαν ανθεκτικά στις δυσκολίες λειτουργίας που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τις μειώσεις στα έσοδα. Επίσης, έδειξαν προσαρμοστικότητα στις νέες συνθήκες λειτουργίας.

Λέξεις ευρετηρίου: Ιδιωτικά ιατρεία, Πανδημία COVID-19, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής