Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 234-244

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ποιότητα ζωής, ένταση πόνου και καταστροφολογικές γνωσίες ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις

Χ. Δούρου,1 Φ. Αναγνωστόπουλος2
1Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η επίδραση των καταστροφολογικών γνωσιών στην ένταση του μυοσκελετικού πόνου και στην ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 150 ασθενείς με μυοσκελετικές παθήσεις που προσήλθαν σε φυσικοθεραπευτήριο δομής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Η έρευνα υλοποιήθηκε με τη χορήγηση ερωτηματολογίων αυτο-αναφοράς, τα οποία περιλάμβαναν ένα ερωτηματολόγιο με τα κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία και το ιατρικό ιστορικό, την κλίμακα μέτρησης των καταστροφολογικών γνωσιών για τον πόνο (Pain Catastrophizing Scale), το ερωτηματολόγιο για τη μέτρηση του μυοσκελετικού πόνου (Short Form McGill Pain Questionnaire), καθώς και το ερωτηματολόγιο SF-36v2 για τη μέτρηση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Εντοπίστηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ της ύπαρξης καταστροφολογικών γνωσιών και της έντασης του μυοσκελετικού πόνου (r=0,36, p<0,001), ενώ η σχέση του φύλου και της ηλικίας με τα επίπεδα καταστροφολογίας δεν φάνηκε να είναι στατιστικά σημαντική. Βάσει της γραμμικής παλινδρόμησης, οι καταστροφολογικές γνωσίες βρέθηκαν να σχετίζονται αρνητικά τόσο με τον συνοπτικό δείκτη της σωματικής υγείας (Β=-0,24, p<0,001) όσο και με αυτόν της ψυχικής υγείας (Β=-0,31, p<0,001). Αντίθετα, η ηλικία, το φύλο, η εργασία και η λήψη αναλγητικής αγωγής δεν σχετίζονταν σημαντικά με τους εν λόγω δείκτες της ποιότητας ζωής. Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης μάζας σώματος, όπου τα παχύσαρκα άτομα φάνηκε να έχουν χειρότερη βαθμολογία στον συνοπτικό δείκτη ψυχικής υγείας (B=-4,39, p=0,011). Στατιστικά σημαντικές διαφορές παρατηρήθηκαν επίσης στην ποιότητα ζωής ανάμεσα στους ασθενείς αναφορικά με την καταστροφολογία για τον πόνο. Ασθενείς με υψηλά επίπεδα καταστροφολογίας (≥30) εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερες τιμές σε όλες τις διαστάσεις του ερωτηματολογίου SF-36.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι καταστροφολογικές γνωσίες φαίνεται να συνδέονται τόσο με την αναφορά αυξημένης έντασης μυοσκελετικού πόνου όσο και με μειωμένα επίπεδα ποιότητας ζωής. Απαιτείται στοχευμένη ολιστική παρέμβαση και φροντίδα από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των εν λόγω ασθενών και να επιταχυνθεί η αποκατάστασή τους. Η σύμπραξη μεταξύ επαγγελματιών υγείας διαφορετικών ειδικοτήτων αλλά και η συνεχής επιμόρφωσή τους κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική.

Λέξεις ευρετηρίου: Καταστροφολογικές γνωσίες, Μυοσκελετικός πόνος, Ποιότητα ζωής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής