Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 245-253

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οικονομικό φορτίο του δερματικού κακοήθους μελανώματος στο περιβάλλον
των εξωτερικών ασθενών στην Ελλάδα κατά την τριετία 2017–2019

Β. Καπάκη,1 Ν. Κοτσόπουλος,2 Α. Κωνσταντόπουλος,2 Κ. Μαθιουδάκης,3 Κ. Σουλιώτης1
1Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Κόρινθος,
2Τμήμα Οικονομικών Επιστημών – UoA ΜΒΑ, Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
3Τμήμα Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Υγείας, Διεύθυνση Λειτουργίας και Υποστήριξης Εφαρμογών, ΗΔΙΚΑ ΑΕ, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Ποσοτικός προσδιορισμός του άμεσου ιατρικού κόστους των εξωτερικών ασθενών με δερματικό κακόηθες μελάνωμα (ΔΚΜ), που καλύπτεται από το εθνικό σύστημα ασφάλισης της υγείας, στην Ελλάδα την περίοδο 2017– 2019.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια μελέτη κόστους-ασθένειας βάσει του επιπολασμού της νόσου από την οπτική του τρίτου πληρωτή στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων του τρίτου πληρωτή, συλλέχθηκαν δεδομένα για εξετάσεις και φαρμακευτικά προϊόντα που συνταγογραφήθηκαν σε Έλληνες ασθενείς με διάγνωση ΔΚΜ και μετατράπηκαν σε κόστος, χρησιμοποιώντας το ισχύον μοναδιαίο κόστος στην Ελλάδα. Τα δεδομένα χρήσης υγειονομικών πόρων (ΧΥΠ) για τους εξωτερικούς ασθενείς προήλθαν από τους κωδικούς ICD10 του ΔΚΜ. Το μοναδιαίο κόστος προήλθε από τους καταλόγους αποζημιούμενων φαρμάκων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα κρατικά τιμολόγια για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το συνολικό κόστος των εξωτερικών ασθενών με ΔΚΜ κατά την περίοδο 2017–2019 ανήλθε σε 74.007.121 € (29.039.029 € το 2019, 24.093.994 € και 20.874.097 € το 2018 και το 2017, αντίστοιχα). Το φαρμακευτικό κόστος αντιπροσώπευε το 92,6%, ενώ το κόστος των εξετάσεων αντιπροσώπευε το 8,4% του συνολικού κόστους των εξωτερικών ασθενών. Οι άνδρες ασθενείς παρουσίασαν ελαφρώς υψηλότερο συνολικό κόστος σε σύγκριση με τις γυναίκες ασθενείς. Οι ακτινολογικές εξετάσεις, οι αναστολείς της πρωτεϊνικής κινάσης και τα μονοκλωνικά αντισώματα ήταν οι κύριοι παράγοντες κόστους, στο διαγνωστικό και στο φαρμακευτικό κόστος, αντίστοιχα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι τρέχουσες διαθέσιμες και καινοτόμες διαγνωστικές μέθοδοι και οι υψηλού κόστους, αν και καινοτόμες και αποτελεσματικές φαρμακευτικές θεραπείες, υπογραμμίζουν την ανάγκη καταγραφής δεδομένων πραγματικού κόσμου που δείχνουν τόσο το κόστος όσο και τα αποτελέσματα για τους ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν διαφορετικά επίπεδα φροντίδας. Η διάγνωση και η θεραπεία του ΔΚΜ συνιστούν σημαντικό και κλιμακούμενο κόστος για τις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα. Η παρούσα μελέτη ήταν μια μελέτη κόστους-ασθένειας με δεδομένα πραγματικού κόσμου που φιλοδοξεί να ενημερώσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε όλα τα στάδια, στην πολιτική υγείας, σχετικά με το μέγεθος του κόστους διαχείρισης των εξωτερικών ασθενών με ΔΚΜ και να συμβάλλει στην αποτελεσματική κατανομή των πόρων στην υγεία.

Λέξεις ευρετηρίου: Δεδομένα πραγματικού κόσμου, Δερματικό κακόηθες μελάνωμα, Μελέτη κόστους-ασθένειας, Περιβάλλον εξωτερικών ασθενών.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής