Τελ. ενημέρωση:

   22-Mar-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2023, 254-259

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Brain gain
Διερεύνηση των παραγόντων που διαμορφώνουν την πρόθεση επαναπατρισμού των Ελλήνων ιατρών
από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Η. Καρακίτσος, Β. Αλετράς
Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα

ΣΚΟΠΟΣ Διερεύνηση της πρόθεσης επαναπατρισμού των Ελλήνων ιατρών (brain gain) που εργάζονται στη Γερμανία, καθώς και των παραγόντων που την επηρεάζουν.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα συμμετείχαν 152 Έλληνες ιατροί που εργάζονται στο γερμανικό σύστημα υγείας, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά διαμορφωμένο ερωτηματολόγιο με απαντητικές κλίμακες τύπου Likert, το οποίο κατασκευάστηκε σε Google Forms και αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τα ερευνητικά αποτελέσματα, αρχικά διαπιστώθηκε ότι η πρόθεση επαναπατρισμού των Ελλήνων ιατρών ήταν περιορισμένη (μέσος όρος: 2,93). Επίσης, βρέθηκε ότι αυξημένη πρόθεση επαναπατρισμού συνδυαζόταν με μειωμένη εργασιακή ενσωμάτωση, ενσωμάτωση στην κοινότητα, ικανοποίηση από τη χώρα φιλοξενίας, αυξημένη ενθάρρυνση επιστροφής από την οικογένεια, καθώς και αντιληπτή εθνική ταυτότητα. Τέλος, καταγράφηκε ότι ένας συνδυασμός σημαντικών παραγόντων έλξης στη χώρα διαμονής και περιορισμένων παραγόντων έλξης στη χώρα προέλευσης (ή, εναλλακτικά, παραγόντων ώθησης από τη χώρα διαμονής) οδηγεί σε μείωση της πρόθεσης επαναπατρισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το brain gain συνιστά ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο εξαρτάται από την αλληλεπίδραση πολυάριθμων παραγόντων και μπορεί να είναι πολυπλοκότερο του brain drain. Περαιτέρω μελέτες απαιτούνται για την καλύτερη κατανόηση του φαινομένου του αντίστροφου ιατρικού brain drain, δεδομένης της πολυπαραγοντικής φύσης του και της έλλειψης επαρκών εμπειρικών δεδομένων.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαναπατρισμός, Ιατρικό προσωπικό, Brain gain.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής