Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 477-486

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Αξιοπιστία της δοκιμασίας ισορροπίας αστεριού σε νεαρά υγιή άτομα

Ε.Μ. Καλατζή,1 Ε. Καγκλή,1 Ζ. Δημητριάδης,2 Γ. Πέττα1
1Ερευνητικό Εργαστήριο «Μυοσκελετική Φυσικοθεραπεία», Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
2Ερευνητικό Εργαστήριο «Αξιολόγηση της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής», Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της ενδοβαθμολογικής, διαβαθμολογικής και ελέγχου-επανελέγχου αξιοπιστίας της δοκιμασίας ισορροπίας αστεριού (Star Excursion Balance Test, SEBT) σε νεαρό υγιή ελληνικό πληθυσμό.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 20 άτομα (10 άνδρες και 10 γυναίκες), ηλικίας 18–28 ετών, τα οποία δεν έπασχαν από παθολογικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης οι εθελοντές έπρεπε να εκτελέσουν 3 έγκυρες προσπάθειες για κάθε μια από τις 8 κατευθύνσεις του SEBT, τόσο με το δεξιό όσο και με το αριστερό σκέλος. Αφού ολοκληρώθηκαν οι μετρήσεις από τον εξεταστή Α, η διαδικασία επαναλήφθηκε από τον εξεταστή Β. Έπειτα από μισή ώρα η διαδικασία επαναλήφθηκε ξανά από τον εξεταστή Α. Ο κάθε εξεταστής ήταν τυφλός ως προς τη μέτρηση του άλλου εξεταστή. Αρχικά, καταγράφηκαν μη τυποποιημένοι δείκτες, οι οποίοι στη συνέχεια τυποποιήθηκαν σύμφωνα με το μήκος του σκέλους του εκάστοτε εξεταζόμενου. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκαν τόσο οι τυποποιημένοι όσο και οι μη τυποποιημένοι δείκτες, οι οποίοι συγκρίθηκαν μεταξύ τους. Για την εξέταση της αξιοπιστίας εφαρμόστηκαν ο ενδοταξικός συντελεστής συσχέτισης (intraclass correlation coefficient, ICC), το τυπικό σφάλμα μέτρησης (standard error of measurement, SEM) και η ελάχιστη ανιχνεύσιμη διαφορά (smallest detectable difference, SDD).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η δοκιμασία SEBT είχε μέτρια έως καλή ενδοβαθμολογική αξιοπιστία (ICC=0,71–0,89), καλή έως άριστη διαβαθμολογική αξιοπιστία (ICC=0,79–0,95) και καλή έως άριστη αξιοπιστία ελέγχου-επανελέγχου (ICC=0,80–0,91).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η δοκιμασία SEBT φαίνεται να αποτελεί αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης της δυναμικής ισορροπίας, εύρημα το οποίο την καθιστά κατάλληλη τόσο για κλινική όσο και για ερευνητική χρήση.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιοπιστία, Διαβαθμολογική, Δυναμική ισορροπία, Ελέγχου-επανελέγχου, Ενδοβαθμολογική, SEBT.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής