Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 517-522

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πολιτισμική προσαρμογή και εγκυροποίηση στα Ελληνικά του «ερωτηματολογίου για την πρακτική-βασισμένη σε ενδείξεις»

Ε. Ντεμπέλη,1,2 Π. Γαλάνης,3 Π. Αποστολάρα,1 Μ.Λ. Τσαντίδου,4 Α. Συγγελάκης,5 Θ. Αδαμακίδου1
1Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα,
2Πρώτο Κέντρο Υγείας Περιστερίου, Περιστέρι,
3Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
4Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα,
5Οδοντιατρική Σχολή, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ Η μετάφραση και η εγκυροποίηση στην ελληνική γλώσσα του «ερωτηματολογίου για την πρακτική-βασισμένη σε ενδείξεις» (Evidence-Based Practice Questionnaire, EBPQ).

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη με δείγμα ευκολίας στην οποία συμμετείχαν 164 νοσηλευτές και ιατροί που εργάζονταν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η πρωτότυπη έκδοση του ερωτηματολογίου EBPQ μεταφράστηκε στα Ελληνικά και αξιολογήθηκαν η εσωτερική αξιοπιστία, η εγκυρότητα δομής και η εγκυρότητα περιεχομένου. Διενεργήθηκε ανάλυση παραγόντων για τον έλεγχο της δομής του ερωτηματολογίου καθώς και πιλοτική μελέτη για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας του EBPQ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το μοντέλο τριών παραγόντων, (α) της πρακτικής, (β) των γνώσεων/δεξιοτήτων και (γ) των στάσεων προς την πρακτική-βασισμένη σε ενδείξεις, εξήγησε το 65% της διακύμανσης και επιβεβαίωσε την πρωτότυπη έκδοση του EBPQ. Ο συντελεστής εσωτερικής συνέπειας Cronbach's α ήταν 0,91 για ολόκληρο το ερωτηματολόγιο και δήλωσε εξαιρετική εσωτερική αξιοπιστία. Ο συντελεστής Spearman's correlation coefficient στον έλεγχο test-retest ήταν >0,7 (p<0,001) για όλα τα στοιχεία του ερωτηματολογίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το ερωτηματολόγιο EBPQ είναι ένα σύντομο, έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για την εκτίμηση της πρακτικής, των γνώσεων/δεξιοτήτων και των στάσεων προς την πρακτική βασισμένη σε ενδείξεις των Ελλήνων επαγγελματιών υγείας.

Λέξεις ευρετηρίου: Εγκυροποίηση, Ελλάδα, Επαγγελματίες υγείας, Ερωτηματολόγιο για την πρακτική-βασισμένη σε ενδείξεις, Μετάφραση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής