Τελ. ενημέρωση:

   06-Jul-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(4), Ιούλιος-Αύγουστος 2023, 523-534

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Νοσταλγία, χρονική προοπτική, αίσθηση συνοχής, κοινωνική υποστήριξη
και ψυχική υγεία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Ε. Γεωργαντά, Φ. Αναγνωστόπουλος
Τμήμα Ψυχολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της σχέσης της νοσταλγίας, της χρονικής προοπτικής, της αίσθησης συνοχής και της κοινωνικής υποστήριξης με την ψυχική υγεία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα αποτέλεσαν 140 ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε ηλεκτρονικά ένα πακέτο ερωτηματολογίων το οποίο περιλάμβανε την κλίμακα της ψυχικής υγείας του ερωτηματολογίου της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητας ζωής ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας (Multiple Sclerosis Quality of Life-54), την κλίμακα άγχους και κατάθλιψης στο γενικό νοσοκομείο (Hospital Anxiety and Depression Scale), την κλίμακα νοσταλγίας (Southampton Nostalgia Scale), τη σύντομη μορφή του ερωτηματολογίου χρονικής προοπτικής (Zimbardo Time Perspective Inventory), την κλίμακα αίσθησης συνοχής (Sense of Coherence 13-item Scale), τη σύντομη μορφή της κλίμακας κοινωνικής υποστήριξης (Social Support Questionnaire) και, τέλος, ερωτήσεις δημογραφικών και ιατρικών πληροφοριών.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του επιπέδου ψυχικής υγείας και της αίσθησης συνοχής, της κοινωνικής υποστήριξης, της νοσταλγίας και των τεσσάρων διαστάσεων της χρονικής προοπτικής (προσανατολισμός στο μέλλον, ηδονιστικό παρόν, μοιρολατρικό παρόν, αρνητικό παρελθόν). Στην ανάλυση πολλαπλής γραμμικής παλινδρόμησης βρέθηκε θετική σχέση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας με την ηλικία και αρνητική σχέση με το ηδονιστικό παρόν, το θετικό παρελθόν και την αίσθηση συνοχής. Αναφορικά με τις αναλύσεις διαμεσολάβησης, επιβεβαιώθηκε ότι το μοιρολατρικό παρόν και το επίπεδο ικανοποίησης από την κοινωνική υποστήριξη μεσολαβούν παράλληλα στη σχέση μεταξύ της αίσθησης συνοχής και της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας. Επίσης, φάνηκε ότι η νοσταλγία σχετίζεται έμμεσα με την ψυχική υγεία μέσω της αίσθησης συνοχής, αλλά όχι μέσω του θετικού παρελθόντος, όταν οι δύο αυτοί παράγοντες συνυπάρχουν στην ίδια ανάλυση.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Μια σειρά ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων, με στόχο την ενίσχυση της ισόρροπης χρονικής προοπτικής, της αίσθησης συνοχής και της αποτελεσματικής διαχείρισης του συναισθήματος της νοσταλγίας, μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας στη βελτίωση της ψυχικής υγείας τους.

Λέξεις ευρετηρίου: Αίσθηση συνοχής, Κατάθλιψη, Κοινωνική υποστήριξη, Νοσταλγία, Σκλήρυνση κατά πλάκας, Χρονική προοπτική, Ψυχική υγεία.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής