Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023, 643-651

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης
των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
της 4ης Περιφέρειας Κρήτης και συσχέτιση αυτής με δημογραφικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά

Μ. Παπαδάκη,1,3 Χ. Πλατής2,3
1Βενιζέλειο Πανάνειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης, Ηράκλειο, Κρήτη
2Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
3Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αποτύπωση της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης των εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) της 4ης Περιφέρειας Κρήτης. Επί πλέον, συσχέτιση αυτής με δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως φύλο, ηλικιακή ομάδα, οικογενειακή κατάσταση, αλλά και με επαγγελματικά χαρακτηριστικά, όπως η προϋπηρεσία, ο τομέας εργασίας ανά νομό και το επίπεδο εκπαίδευσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα έλαβαν μέρος 190 εργαζόμενοι του παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην 4η Περιφέρεια Κρήτης. Ως εργαλείο συλλογής δεδομένων διαμορφώθηκε ένα ερωτηματολόγιο σε έντυπη μορφή. Η καταγραφή των δημογραφικών στοιχείων έγινε με ερωτήσεις κλειστού και ανοικτού τύπου. Οι απαντήσεις ήταν διαβαθμισμένης κλίμακας Likert. Το ερευνητικό εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε ήταν της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης "Survey of Perceived Organizational Support" στη σύντομη μορφή των 8 αντικειμένων. Η στατιστική ανάλυση διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 24.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η κλίμακα της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης (Perceived Organizational Support, POS) παρουσίασε μέση τιμή 2,4 (±1,3 τυπική απόκλιση), ενώ η διάμεσος τιμή ήταν 2,5 και το ενδοτεταρτημοριακό εύρος 1,5–3. Ως προς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά (φύλο, ηλικιακή ομάδα, οικογενειακή κατάσταση), κανένας παράγοντας δεν έδωσε στατιστικά ικανοποιητικό αποτέλεσμα προς μελέτη. Μόνο ο «τομέας εργασίας» (νομός) παρουσίασε ενδιαφέρον (p<0,001), με υψηλότερη διάμεσο (3) για το Λασίθι και χαμηλότερη (1,5) για το Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο και στα Χανιά οι τιμές ήταν περίπου ίδιες, 2,5 και 2,6, αντίστοιχα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Κρήτης δεν αντιλαμβάνεται την υπηρεσία ως υποστηρικτική απέναντί της. Τα χαμηλά ποσοστά της αντιληπτής οργανωσιακής υποστήριξης, ιδιαίτερα στον τομέα εργασίας του Ρεθύμνου, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, καθώς μπορεί να γίνει σύγκριση με τον τομέα του Λασιθίου, οι εργαζόμενοι του οποίου θεωρούν ότι ο οργανισμός τούς νοιάζεται και τους εκτιμά.

Λέξεις ευρετηρίου: Αντιληπτή οργανωσιακή υποστήριξη, Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, 4η Περιφέρεια Κρήτης.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής