Τελ. ενημέρωση:

   29-Sep-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2023, 662-667

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Μετάφραση και στάθμιση του ερωτηματολογίου "Sexting Motivation Questionnaire" στα Ελληνικά

Π. Γαλάνης,1 Ζ. Κατσιρούμπα,2 Α. Κατσιρούμπα,1 Α. Τσακαλάκη,3 Σ. Βασιλόπουλος2
1Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
2Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα
3Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η μετάφραση και η στάθμιση του ερωτηματολογίου "Sexting Motivation Questionnaire" στα Ελληνικά.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη με τη συμμετοχή 368 νέων, ηλικίας 18–30 ετών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και το μελετώμενο δείγμα ήταν δείγμα ευκολίας. Για τη μετάφραση του ερωτηματολογίου εφαρμόστηκε η διαδικασία της «προς τα εμπρός-προς τα πίσω μετάφρασης». Για τον έλεγχο της αξιοπιστίας εφαρμόστηκε η μέθοδος ελέγχου-επανελέγχου και υπολογίστηκε ο συντελεστής Cronbach's alpha. Για τον έλεγχο της εγκυρότητας εφαρμόστηκε η διερευνητική και η επιβεβαιωτική ανάλυση παραγόντων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Σε όλα τα στοιχεία, ο συντελεστής συσχέτισης Spearman ήταν >0,6 (τιμή p<0,05), γεγονός που δηλώνει υψηλή αξιοπιστία του ερωτηματολογίου. Η ανάλυση παραγόντων επιβεβαίωσε το γεγονός ότι το "Sexting Motivation Questionnaire" έχει τους εξής τρεις επί μέρους παράγοντες: «ερωτική πρόθεση», «ελκυστικός(ή) προς τους άλλους» και «προσωπικό όφελος». Ο συντελεστής εσωτερικής συνέπειας Cronbach's alpha για ολόκληρο το ερωτηματολόγιο ήταν 0,96, για τον παράγοντα «ερωτική πρόθεση» ήταν 0,89, για τον παράγοντα «ελκυστικός(ή) προς τους άλλους» 0,93 και για τον παράγοντα «προσωπικό όφελος» ήταν 0,71, γεγονός που δηλώνει εξαιρετική αξιοπιστία του ερωτηματολογίου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το ερωτηματολόγιο "Sexting Motivation Questionnaire" είναι ένα αξιόπιστο και έγκυρο εργαλείο για την εκτίμηση του sexting στους νέους στην Ελλάδα.

Λέξεις ευρετηρίου: Αξιοπιστία, Εγκυρότητα, Ελλάδα, Μετάφραση, Στάθμιση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής