Τελ. ενημέρωση:

   30-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 754-764

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Η συμβολή των νεότερων βιοδεικτών στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση του διαβητικού έλκους

Ι.Α. Αναστασίου, Κ. Τεντολούρης, Ι. Ελευθεριάδου, Ο. Κώστα, Α. Κοντογιαννάτου, Α. Κατσαούνη, Α. Κουλουρή, Χ. Σιαφαρίκας
1η Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική και Ειδική Νοσολογία, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

Τα έλκη διαβητικού ποδιού είναι μια από τις βασικές χρόνιες σοβαρές επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Τα έλκη διαβητικού ποδιού δεν ακολουθούν τη φυσιολογική διαδικασία της επούλωσης. Στην καθ' ημέρα κλινική πράξη χρησιμοποιούνται κλινικά κριτήρια για τη διαστρωμάτωση του κινδύνου και την πρόληψη των ελκών στα άτομα με διαβήτη. Η χρήση νέων βιοδεικτών μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των ελκών με επακόλουθη μείωση στις νοσηλείες, στους ακρωτηριασμούς, στην αναπηρία, στο κόστος και στη θνησιμότητα. Εκτός από τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες που έχουν μελετηθεί εκτενέστερα και χρησιμοποιούνται, όπως η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη και η προκαλσιτονίνη, υπάρχουν και άλλα πιθανά βιομόρια, όπως η πεντραξίνη 3, οι ιντερλευκίνες και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου α. Πρόσφατες εξελίξεις στη μοριακή βιολογία, στη γονιδιωματική, στη μεταγραφωμική, στην πρωτεομική, στη μεταβολομική και στη μικροβιωματική έχουν οδηγήσει στον εντοπισμό βιομορίων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πιθανοί βιοδείκτες για τη διαστρωμάτωση κινδύνου του διαβητικού έλκους και μελλοντικά να γενικευτεί η χρήση τους στην κλινική πράξη.

Λέξεις ευρετηρίου: Βιοδείκτες, Βιομόρια, Γονιδιωματική, Έλκος διαβητικού ποδιού, Μεταβολομική και μικροβιωματική, Μεταγραφωμική, Πρωτεομική, Σακχαρώδης διαβήτης, C-αντιδρώσα πρωτεΐνη.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής