Τελ. ενημέρωση:

   29-Nov-2023
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 40(6), Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2023, 797-807

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διαπολιτισμική προσαρμογή και ψυχομετρική εκτίμηση της ελληνικής εκδοχής
της Καταγραφής Κινητικής Δραστηριότητας του άνω άκρου

Π. Ψυχούλη, Δ. Λάμνισος
Σχολή Επιστημών Υγείας, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία

ΣΚΟΠΟΣ Η ανάπτυξη της ελληνικής εκδοχής του Motor Activity Log (MAL) και η εξέταση της αξιοπιστίας και της εσωτερικής συνοχής της κλίμακας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το παρόν άρθρο ήταν μια πολυεστιακή μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 4 κλινικές αποκατάστασης σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το χρονικό διάστημα 2018–2021. Η μετάφραση του MAL πραγματοποιήθηκε ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες. Το ελληνικό MAL συμπληρώθηκε από εργοθεραπευτές για 46 ασθενείς με ημιπληγία κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου, σε τρεις χρονικές στιγμές: Ημέρα 1 και 4 μέσω συνέντευξης με τον ασθενή και, επιπρόσθετα, στο ίδιο χρονικό διάστημα με συνέντευξη του φροντιστή ώστε να διευκρινιστεί ο βαθμός συμφωνίας μεταξύ ασθενούς και φροντιστή. Η εσωτερική συνοχή μετρήθηκε μέσω του δείκτη Cronbach α, ενώ η αξιοπιστία αξιολογήθηκε με τη χρήση του intraclass correlation coefficient (ICC).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Δεν παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες καταστάσεις κατά την εμπρός-πίσω μετάφραση του MAL στα Ελληνικά ούτε απαιτήθηκαν πολιτισμικές προσαρμογές. Η εσωτερική συνοχή ήταν υψηλή (Cronbach's α=0,95), ενώ η αξιοπιστία στο test-retest ήταν 0,993 τόσο για την κλίμακα πόσο συχνά του MAL (AOU) όσο και για την κλίμακα πόσο καλά (QOU). Ο δείκτης ICC μεταξύ φροντιστών και ασθενών ήταν 0,987 για το MAL AOU και 0,980 για το MAL QOL.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η ελληνική εκδοχή του MAL αποτελεί ένα αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης των ενήλικων ασθενών με ημιπληγία κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί να θεωρηθεί χρήσιμο εργαλείο για τους Ελληνόφωνες κλινικούς όσον αφορά στην εκτός κλινικής μέτρηση της εμπλοκής του άνω άκρου σε καθημερινές δραστηριότητες.

Λέξεις ευρετηρίου: Άνω άκρο, Αξιολόγηση, Εγκεφαλικό επεισόδιο, Ημιπληγία, Καθημερινές δραστηριότητες.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής