Τελ. ενημέρωση:

   23-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 25-32

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Οι αντιλήψεις των επαγγελματιών υγείας για τις αρνητικές συμπεριφορές
στο εργασιακό τους περιβάλλον βάσει των επαγγελματικών και δημογραφικών τους χαρακτηριστικών

Χ. Πλατής,1,2 Α. Γαβριηλίδου,2,3 Μ.Ε. Ψωμιάδη,4 Π. Θεοδώρου,2 Ε. Λαχανά2,5
1Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
2Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Γενικό Νοσοκομείο Βούλας «Ασκληπιείο», Αθήνα
4Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, Υπουργείο Υγείας, Αθήνα
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση του φαινομένου του εργασιακού εκφοβισμού, της ηθικής παρενόχλησης ή του συνδρόμου "mobbing" μέσα από τη μελέτη των αρνητικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται εντός του επαγγελματικού περιβάλλοντος των επαγγελματιών υγείας και της ενδεχόμενης συσχέτισης των αντιλήψεών τους απέναντι σε αυτές με τα κοινωνικο-δημογραφικά χαρακτηριστικά τους.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη συσχέτισης με δείγμα 158 εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο «Ασκληπιείο Βούλας». Το ερευνητικό εργαλείο, ένα ανώνυμο και αυτοσυμπληρούμενο ερωτηματολόγιο, σχηματοποιήθηκε από μια κλίμακα συλλογής των δημογραφικών και των επαγγελματικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων και το μεταφρασμένο και σταθμισμένο στα Ελληνικά ερωτηματολόγιο Negative Acts Questionnaire (NAQ). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων διενεργήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS, ΙΜΒ), έκδοση 22.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ένας στους 5 συμμετέχοντες υπόκειτο σε υψηλού βαθμό εργασιακό εκφοβισμό (20%) και ένας στους 3 δεχόταν εργασιακό εκφοβισμό σε πολύ υψηλό βαθμό (33%). Η οικογενειακή κατάσταση, ο τρέχων επαγγελματικός τίτλος και τα έτη προϋπηρεσίας ασκούσαν στατιστικά σημαντική επίδραση στα επίπεδα μέσου συνολικού εργασιακού εκφοβισμού που ανέφεραν οι συμμετέχοντες.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα κρούσματα παρενόχλησης σε βάρος νοσηλευτών και ιατρών υποδηλώνουν ότι συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες ενδεχομένως να είναι περισσότερο ευάλωτες στον εργασιακό εκφοβισμό με ποικίλες συνέπειες ως επακόλουθο.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματίες υγείας, Εργαζόμενοι σε δημόσιο νοσοκομείο, Εργασιακός εκφοβισμός, Ηθική παρενόχληση, Σύνδρομο mobbing.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής