Τελ. ενημέρωση:

   24-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 70-82

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Γηριατρική κατάθλιψη και υποσιτισμός στην κοινότητα και σε οίκους ευγηρίας

Α. Παπαγεωργίου,1 Π. Γαλάνης,2 Ε. Γελαστοπούλου,3 Α. Σκίτσου,4 Γ. Χαραλάμπους4,5
1Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, Κατερίνη,
2Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
3Εργαστήριο Υγιεινής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάτρα,
4Πανεπιστήμιο Frederick, Λεμεσός, Κύπρος,
5Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ιπποκράτειο», Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης, η εκτίμηση του επιπολασμού της κατάθλιψης, καθώς και η διερεύνηση των πιθανών κλινικών και κοινωνικοδημογραφικών προσδιοριστών μεταξύ των ηλικιωμένων που ζουν στην κοινότητα.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 634 ηλικιωμένα άτομα ηλικίας >60 ετών. Χρησιμοποιήσαμε την ελληνική σταθμισμένη έκδοση της κλίμακας γηριατρικής κατάθλιψης για την εκτίμηση της κατάθλιψης και την κλίμακα Mini-Nutritional Assessment-Short Form για την αξιολόγηση της διατροφικής κατάστασης.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 45,6% των συμμετεχόντων είχαν συμπτώματα κατάθλιψης. Το 60,7% βρέθηκε σε φυσιολογική διατροφική κατάσταση, το 22,9% σε κίνδυνο υποσιτισμού και το 16,4% ήταν υποσιτισμένο. Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές στα επίπεδα κατάθλιψης (p<0,001) μεταξύ των διαφορετικών μονάδων υγείας και στα επίπεδα υποσιτισμού (p<0,001), με υψηλότερα ποσοστά να εμφανίζονται στους οίκους ευγηρίας και σε συμμετέχοντες των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» σε σύγκριση με τα κέντρα ανοικτής φροντίδας. Επί πλέον, βρέθηκε στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση του υποσιτισμού με την κατάθλιψη (p<0,005).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η εύρεση των προσδιοριστών του υποσιτισμού και της κατάθλιψης στους υπερήλικες είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς μπορεί να συμβάλλει στην εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου και πολιτικών υγείας για τη διασφάλιση υγιούς ζωής και προαγωγής της ευημερίας του ηλικιωμένου πληθυσμού.

Λέξεις ευρετηρίου: Διατροφική αξιολόγηση, Ηλικιωμένοι, Κατάθλιψη, Παράγοντες κινδύνου, Υποσιτισμός.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής