Τελ. ενημέρωση:

   24-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 83-90

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προδιαθεσικοί παράγοντες χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
σε νεαρούς ενεργούς και παθητικούς καπνιστές

Ε. Γάκη,1 Κ. Σπυρόπουλος,1 Κ. Καρκούλιας,1 Σ. Φούζας,1 Α.Π. Σπυροπούλου,1 Β. Σπυρόπουλος,1 Γ. Σπυροπούλου,2 Δ. Λυκούρας,1 Ο. Λάγιου1
1Πνευμονολογική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Ρίο, Πάτρα
2Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Λευκωσία, Κύπρος

ΣΚΟΠΟΣ Ο προσδιορισμός των κοινωνικοοικονομικών, δημογραφικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, καθώς και του τρόπου ζωής της ελληνικής οικογένειας, που ενδεχομένως διαμορφώνουν τον βαθμό του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος στους εφήβους-μαθητές των επαγγελματικών λυκείων.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στο δείγμα συμμετείχαν 265 μαθητές τεχνικών επαγγελματικών λυκείων του νομού Αχαΐας, οι οποίοι ελέγχθηκαν σπιρομετρικά (μέγιστη % εκπνευστική ροή [PEF, pred79%], βίαιη ζωτική χωρητικότητα [FVC] και βίαια εκπνεόμενος όγκος στο 1ο sec [FEV1.pred80%]) και απάντησαν σε ερωτηματολόγιο, το οποίο βασίζεται στα εργαλεία της Global Youth Tobacco Survey.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 61,2% του δείγματος ήταν άνδρες, οι περισσότεροι ηλικίας 14−18 ετών και με ποσοστό καπνιστών 81,1%. Ως ανεξάρτητοι προγνωστικοί παράγοντες του PEF εκτιμήθηκαν η ηλικία, η ηλικία έναρξης του καπνίσματος, το ενεργητικό ή παθητικό κάπνισμα, η κατοικία και ο αριθμός των τσιγάρων (p/y). Οι καπνιστές και εκείνοι που βρίσκονταν στο τέλος της εφηβείας τους είχαν επίσης χαμηλότερο FEV1 (%pred). Ενδιαφέρον φάνηκε το γεγονός ότι παρά την αναπνευστική δυσχέρεια, την εν γένει όχι καλή φυσική κατάσταση και τη συνολική χαμηλή ποιότητα ζωής, η δημοφιλία και η κοινωνικότητα αυτών των μαθητών παρέμενε υψηλή. Η μέγιστη % εκπνευστική ροή, η βίαιη ζωτική χωρητικότητα και ο βίαια εκπνεόμενος όγκος στο 1ο sec ήταν οι λειτουργικές παράμετροι του αναπνευστικού που διέφεραν στατιστικώς λίαν σημαντικά μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών (p<0,001).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Φάνηκε ότι στους νεαρούς καπνιστές –μαθητές των επαγγελματικών λυκείων− η αναπνευστική τους λειτουργία έχει μειωθεί χρονικά αρκετά νωρίς στη ζωή τους και συνεπώς οι άμεσες προληπτικές παρεμβάσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση είναι επιτακτικές. Έτσι, οι μαθητές μέσα από τη συμμετοχή τους σε διαδραστικά προγράμματα θα αποκτήσουν, θα συμπληρώσουν ή θα ανασκευάσουν τις γνώσεις και τις αντιλήψεις τους, αναπτύσσοντας και ενδυναμώνοντας αντικαπνισματικές στάσεις και καλλιεργώντας αξίες και συμπεριφορές θετικές ως προς την υγεία.

Λέξεις ευρετηρίου: Έλεγχος πνευμονικής λειτουργίας, Κάπνισμα, Μαθητές, Προδιαθεσικοί παράγοντες, Σπιρομέτρηση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής