Τελ. ενημέρωση:

   24-Jan-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2024, 91-98

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσδιοριστές των αντιλήψεων των εργαζομένων σε νοσοκομείο για την κλινική διακυβέρνηση

Ζ. Δούπα,1 Π. Γαλάνης,2 Χ. Οικονόμου,3 Ε. Σίμου,4 Β. Παπανικολάου4
1Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός», Αθήνα
2Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
3Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Αθήνα
4Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση του κλίματος της κλινικής διακυβέρνησης (ΚΔ) και η διερεύνηση των προσδιοριστών των απόψεων των εργαζομένων.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Διεξήχθη μια συγχρονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 339 εργαζόμενοι ενός δημόσιου νοσοκομείου της Αττικής. Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 75,3% και η συλλογή των δεδομένων έλαβε χώρα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου του 2022. Το εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για τη μέτρηση του κλίματος της ΚΔ ήταν το "Clinical Governance Climate Questionnaire". Για την εκτίμηση του κλίματος της ΚΔ αξιολογήθηκαν οι εξής έξι παράμετροι: (α) Η βελτίωση της ποιότητας, (β) η διαχείριση των κινδύνων, (γ) η δίκαιη επιβολή ποινών, (δ) η οργανωσιακή μάθηση, (ε) οι ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη και (στ) η συναδελφική συνεργασία.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι μέσες τιμές τόσο για τη συνολική βαθμολογία του κλίματος της ΚΔ όσο και για τις έξι παραμέτρους δήλωσαν μέτριο επίπεδο ΚΔ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πολυμεταβλητής γραμμικής παλινδρόμησης, η ηλικία σχετιζόταν με τις απόψεις για την ΚΔ. Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν θετικότερη άποψη για τους παράγοντες «βελτίωση της ποιότητας», «διαχείριση κλινικών κινδύνων», «συναδελφική συνεργασία», «ευκαιρίες για εκπαίδευση και ανάπτυξη» σε σχέση με τους νεότερους εργαζόμενους. Αναφορικά με τη συνολική βαθμολογία της ΚΔ, οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας είχαν συνολικά θετικότερη άποψη για την ΚΔ σε σχέση με τους νεότερους σε ηλικία εργαζόμενους. Επί πλέον, οι εργαζόμενοι στην ιατρική και στη διοικητική υπηρεσία είχαν θετικότερη άποψη για τις παραμέτρους «βελτίωση της ποιότητας» και «συνολική βαθμολογία της κλινικής διακυβέρνησης» σε σχέση με τους εργαζόμενους στη νοσηλευτική υπηρεσία. Τέλος, οι εργαζόμενοι στη διοικητική υπηρεσία είχαν θετικότερη άποψη για τις παραμέτρους «διαχείριση κλινικών κινδύνων» και «δίκαιη επιβολή ποινών» σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ιατρική και στη νοσηλευτική υπηρεσία.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα της μελέτης υπέδειξαν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του κλίματος της ΚΔ. Η θέσπιση μέτρων και η υιοθέτηση στρατηγικών που θα εξασφαλίσουν την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου της ΚΔ στα νοσοκομεία είναι καθοριστικής σημασίας και θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης.

Λέξεις ευρετηρίου: Κλινική διακυβέρνηση. Οργανωσιακή κουλτούρα Οργανωσιακό κλίμα. Ποιότητα υπηρεσιών υγείας.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής