Τελ. ενημέρωση: |
||
22-Apr-2024
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 363-369 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Οι ανάγκες πληροφόρησης του γενικού
πληθυσμού κατά την περίοδο της πανδημίας Χ. Πλατής,1,2 Ι. Μαραγκός,2 Π. Θεοδώρου,2 Μ.Ε. Ψωμιάδη,3 Π. Κωσταγιόλας,2,4 Δ. Νιάκας2,5 |
ΣΚΟΠΟΣ H αποτύπωση των αναγκών πληροφόρησης και των συναισθημάτων του γενικού πληθυσμού απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στην περιφερειακή ενότητα Αχαΐας, καθώς και η διερεύνηση της διαφοροποίησης αυτών βάσει των δημογραφικών χαρακτηριστικών του πληθυσμού.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη συσχέτισης με δείγμα 306 κατοίκους της περιφερειακής ενότητας Αχαΐας. Το ερευνητικό εργαλείο προήλθε από τρία διακριτά δομημένα, κλειστού τύπου, ανωνυμοποιημένα, αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια, ένα που κατέγραφε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων, ένα δεύτερο το οποίο διερευνούσε την πληροφοριακή τους συμπεριφορά και ένα τρίτο που αξιολογούσε τα συναισθήματά τους απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS IBM), έκδοση 22.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Ζητήματα όπως «μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση επαφής με κρούσμα», «τρόποι και μέτρα προφύλαξης», «εμβολιασμός για την αντιμετώπιση της COVID-19» και «τρόποι μετάδοσης και μεταδοτικότητα της νόσου» αποτέλεσαν εκείνα για τα οποία οι συμμετέχοντες στη μελέτη αναζητούσαν συχνότερα πληροφορίες. Τα συναισθήματα του «άγχους» και της «ανακούφισης» αναγνωρίστηκαν ως τα πλέον έντονα απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19, με τις γυναίκες να εκδηλώνουν με μεγαλύτερη ένταση εκείνο του «άγχους», ενώ όσο υψηλότερο ήταν το εισόδημα των ερωτώμενων τόσο μεγαλύτερη βρέθηκε ότι ήταν η ένταση με την οποία εκδήλωναν το συναίσθημα του «θυμού».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι αλλαγές που επέφερε στη νέα παγκόσμια υγειονομική πραγματικότητα η πανδημία COVID-19 μπορεί να αποτελέσει διδακτική εμπειρία για το μέλλον. Γι' αυτό και κρίνεται απαραίτητη πλέον η ανάδειξη της σημαντικότητας της πληροφοριακής παιδείας και συμπεριφοράς με ταυτόχρονη εκπόνηση προγραμμάτων συνεχούς εκπαίδευσης του πληθυσμού στους εν λόγω τομείς.
Λέξεις ευρετηρίου: Ανάγκες πληροφόρησης, Εμβολιασμός κατά της COVID-19, Πληροφοριακή συμπεριφορά, Συναισθήματα απέναντι στον εμβολιασμό κατά της COVID-19.