Τελ. ενημέρωση:

   22-Apr-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 381-387

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Το φαινόμενο της σιωπηρής αποχώρησης των εργαζομένων:
Προτεινόμενο διαχωριστικό όριο για την κλίμακα της «σιωπηρής αποχώρησης»

Π. Γαλάνης,1 Α. Κατσιρούμπα,1 Ε. Βράκα,2 Ο. Σίσκου,3 Ο. Κωνσταντακοπούλου,4 Ι. Μωύσογλου,5 Π. Γάλλος,6 Δ. Καϊτελίδου4
1Εργαστήριο Κλινικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Τμήμα Ακτινολογίας, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», Αθήνα,
3Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πειραιάς,
4Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας, Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
5Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, Λαμία,
6Τμήμα Νοσηλευτικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα

ΣΚΟΠΟΣ Η εύρεση του κατάλληλου διαχωριστικού ορίου για την κλίμακα της «σιωπηρής αποχώρησης» (ΚΣΑ), έτσι ώστε να εντοπιστούν οι εργαζόμενοι που έχουν αποχωρήσει σιωπηρά από την εργασία τους.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Πραγματοποιήθηκε μια συγχρονική μελέτη στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2023. Στην μελέτη συμμετείχαν ενήλικες εργαζόμενοι από οποιονδήποτε εργασιακό χώρο. Έτσι, προέκυψε ένα δείγμα ευκολίας. Χρησιμοποιήσαμε την καμπύλη "Receiver Operating Characteristic" (ROC) για να υπολογιστεί το καλύτερο διαχωριστικό όριο σχετικά με την ΚΣΑ. Στην περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες "Job Satisfaction Survey" (JSS), "Copenhagen Burnout Inventory" (CBI), η μέτρηση "Single Item Burnout" (SIB) και η πρόθεση αποχώρησης από την εργασία ως κριτήρια για τον υπολογισμό του κατάλληλου διαχωριστικού ορίου. Για κάθε κριτήριο δημιουργήσαμε μια διχοτόμο μεταβλητή, χρησιμοποιώντας τις διάμεσες τιμές ή τις προτεινόμενες τιμές από τη βιβλιογραφία ως διαχωριστικά όρια.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Βρήκαμε ότι η ΚΣΑ έχει σημαντική προβλεπτική ισχύ ως προς την επαγγελματική ικανοποίηση, όπως εκτιμήθηκε με την κλίμακα JSS, και την επαγγελματική εξουθένωση, όπως εκτιμήθηκε με τα CBI και SIB. Το καλύτερο διαχωριστικό όριο για την ΚΣΑ ήταν το 2,06. Στην περίπτωση αυτή, ο δείκτης Youden (0,34) και ο δείκτης AUC (0,73) είχαν τις υψηλότερες τιμές. Το 95% διάστημα εμπιστοσύνης για τον δείκτη AUC κυμαινόταν από 0,70–0,76. Η ευαισθησία και η ειδικότητα της ΚΣΑ ήταν 0,68 και 0,66, αντίστοιχα (p<0,001). Επομένως, οι εργαζόμενοι με βαθμολογία στην ΚΣΑ ≥2,06 μπορεί να θεωρηθεί ότι έχουν αποχωρήσει σιωπηρά από την εργασία τους, ενώ οι εργαζόμενοι με βαθμολογία <2,06 φαίνεται ότι δεν έχουν αποχωρήσει σιωπηρά από την εργασία τους.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το καλύτερο διαχωριστικό όριο για την ΚΣΑ ήταν το 2,06, με τους εργαζόμενους που έχουν βαθμολογία μεγαλύτερη από αυτήν την τιμή να θεωρούνται ως σιωπηρά αποχωρήσαντες από την εργασία τους. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επιβεβαίωση των ευρημάτων της παρούσας μελέτης.

Λέξεις ευρετηρίου: Ανάλυση διαχωριστικού ορίου, Εργαζόμενοι, Εργασία, Καμπύλη ROC, Κλίμακα «σιωπηρής αποχώρησης».


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής