Τελ. ενημέρωση:

   22-Apr-2024
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(3), Μάιος-Ιούνιος 2024, 388-396

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Πλεόνασμα προσόντων σε νοσηλευτές δημόσιου γενικού νοσοκομείου της Κρήτης και συσχέτιση με την εργασιακή ανία

Α. Κουτσουράκη,1 Μ. Ροβίθης,2 Γ. Κριτσωτάκης,2 Α. Δελτσίδου,3 Μ. Λιναρδάκης4
1Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Ηράκλειο, Κρήτη
3Τμήμα Μαιευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αθήνα
4Τομέας Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ηράκλειο, Κρήτη

ΣΚΟΠΟΣ H διερεύνηση του φαινομένου του πλεονάσματος προσόντων σε νοσηλευτικό προσωπικό δημόσιου γενικού νοσοκομείου, σε συνάρτηση με την ύπαρξη της εργασιακής ανίας.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Εφαρμόστηκε συγχρονική μελέτη, η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο–Φεβρουάριο 2022 σε 146 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού σε δημόσιο γενικό νοσοκομείο της Κρήτης. Για τη συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν οι κλίμακες αντιληπτού πλεονάσματος προσόντων και εργασιακής ανίας. Εφαρμόστηκε η μέθοδος της δειγματοληψίας ευκολίας. Για τη στατιστική ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 26.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 88,4% των 146 νοσηλευτών(τριών) που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν γυναίκες και η μέση ηλικία όλων των συμμετεχόντων ήταν τα 43,6 έτη (±8,7). Το ποσοστό αποκρίσεων του πλεονάσματος προσόντων μεταξύ του νοσηλευτικού προσωπικού βρέθηκε χαμηλό (20,5%), καθώς και το ποσοστό εργασιακής ανίας (8,2%). Καταγράφηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση μεταξύ του πλεονάσματος προσόντων και της εργασιακής ανίας, με τους συμμετέχοντες με εργασιακή ανία να αναφέρουν υψηλότερη συχνότητα πλεονάσματος προσόντων συγκριτικά με εκείνους χωρίς ανία (83,3% έναντι 14,9%, p<0,001). Επιπρόσθετα, παρατηρήθηκε ότι η υψηλότερη βαθμολογία πλεονάσματος προσόντων σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης των συμμετεχόντων (p=0,002) (αντικειμενικό πλεόνασμα προσόντων), δηλαδή αυτών με μεταπτυχιακό/διδακτορικό δίπλωμα έναντι εκείνων με βασικό πτυχίο Νοσηλευτικής ή πτυχίο βοηθού νοσηλευτή δύο ετών (47,4% έναντι 17% και 15,2%, αντίστοιχα, p=0,017).

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η παρούσα μελέτη ανέδειξε δύο φαινόμενα, το πλεόνασμα προσόντων και την εργασιακή ανία, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εμφάνιση χαμηλής εργασιακής ικανοποίησης και κακής εργασιακής απόδοσης στον ελληνικό τομέα υγείας αλλά δεν έχουν λάβει επαρκή προσοχή. Για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των δύο αυτών φαινομένων και των άλλων παραμέτρων είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ρόλος της ηγεσίας ως διαμεσολαβητή και να διεξαχθούν νέες μελέτες σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Λέξεις ευρετηρίου: Εργασιακή ανία, Νοσηλευτικό προσωπικό, Πλεόνασμα προσόντων.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής