Τελ. ενημέρωση: |
||
29-Aug-2024
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 41(5), Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2024, 635-641 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Διερεύνηση ψυχικής υγείας ηλικιωμένων που διαμένουν σε μια ακριτική, αγροτική περιοχή της Ελλάδας Θ. Παραλίκας,1 Ε. Κοτρώτσιου,1 Α. Γιαγκούλα,2 Δ. Θεοφανίδης,3 Γ. Τσιουμάνης,1 Σ. Κοτρώτσιου4 |
ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση της ψυχικής υγείας των ηλικιωμένων που διαμένουν σε μια ακριτική περιοχή της Ελλάδας.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η μελέτη περιλάμβανε 161 υγιή άτομα, κάτοικους της Φλώρινας και των γύρω περιοχών, ηλικίας >65 ετών. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν δύο τυποποιημένες ψυχομετρικές κλίμακες: (α) Γενική κλίμακα ψυχικής υγείας (GHQ-28) και (β) ερωτηματολόγιο αξιολόγησης άγχους (STAI-Y). Ως καταλληλότερη μέθοδος για τη συλλογή των δεδομένων της παρούσας μελέτης κρίθηκε η δειγματοληψία «ευκολίας». Για τη στατιστική επεξεργασία των δεδομένων έγινε χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 25.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Μέση τιμή της ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν τα 72,8 έτη. Η συνολική μέση βαθμολογία των κλιμάκων GHQ-28, STAI-Y1 και STAI-Y2 ήταν 1,97, 2,59 και 2,41, αντίστοιχα, γεγονός που δείχνει ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη δεν έπασχαν από μη ψυχωτικές ψυχιατρικές διαταραχές και παρουσίασαν μέτρια επίπεδα καταστασιακού και δομικού άγχους. Παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ του βαθμού ψυχικής υγείας και του βιολογικού φύλου, της ηλικίας, του τόπου διαμονής, της οικογενειακής και της οικονομικής κατάστασης. Δεν βρέθηκαν συσχετίσεις με το μορφωτικό επίπεδο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η προοδευτική γήρανση του πληθυσμού, που έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις, αναδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης μέριμνας για την παροχή κοινωνικής υποστήριξης και την επιδίωξη επίτευξης υγιούς γήρανσης και ποιότητας ζωής για την εν λόγω ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα.
Λέξεις ευρετηρίου: Άγχος, Γήρανση, Ηλικιωμένοι, Κατάθλιψη.