Τελ. ενημέρωση: |
||
14-Jan-2025
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, 49-61 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Πανελλαδική έρευνα για τις γνώσεις και τις αντιλήψεις σχετικά με την επισιτιστική επάρκεια στην Ελλάδα Μ. Κούβαρη, Α. Κανελλοπούλου, Δ. Παναγιωτάκος |
ΣΚΟΠΟΣ Διερεύνηση των γνώσεων και των αντιλήψεων των ενήλικων ατόμων που διαβιούν στην Ελλάδα σχετικά με την έννοια της επισιτιστικής ασφάλειας.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2023 διεξήχθη πανελλαδική έρευνα με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου που διαδόθηκε μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Συνολικά, συμμετείχαν 1.109 άτομα (45% ποσοστό απόκρισης) (γυναίκες: 56,7%, n=629, μέση ηλικία: 35 [16] έτη), με το 58,5% του δείγματος να προέρχεται από την Περιφέρεια Αττικής. Το 54,6% του δείγματος φάνηκε να κατανοεί ότι η επισιτιστική επάρκεια, εκτός από την πρόσβαση σε επαρκή τροφή, αφορά και στην πρόσβαση σε υγιεινή και ασφαλή τροφή. Ωστόσο, στην ερώτηση σχετικά με το αν η επάρκεια τροφής, ανεξαρτήτως της ποιότητάς της, είναι αρκετή για να περιγράψει την έννοια της επισιτιστικής ασφάλειας, παρατηρήθηκε αβεβαιότητα με σχεδόν 1 στους 4 να μην απαντούν, ενώ μόλις το 15% του δείγματος διαφώνησε ξεκάθαρα με μια τέτοια παραδοχή. Το 13% του δείγματος συνέδεσε την επισιτιστική ανασφάλεια με την πείνα. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα και ο πληθωρισμός αναγνωρίστηκαν ως το κυριότερο εμπόδιο κατά της επισιτιστικής ασφάλειας από το 60% περίπου των συμμετεχόντων. Η ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, καθώς και οι πολιτικές προστασίας του οικοσυστήματος αναγνωρίστηκαν από το 40% περίπου των συμμετεχόντων ως οι σημαντικότεροι διευκολυντές υπέρ της επισιτιστικής επάρκειας. Ωστόσο, στις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε πιθανούς διευκολυντές που σχετίζονται με μείωση κατανάλωσης κρέατος και αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών φάνηκε να υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σε ποσοστό >50% του δείγματος.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι αλλεπάλληλες κρίσεις στην Ευρώπη αναμένεται να φέρουν αντιμέτωπη και την Ελλάδα με την επισιτιστική κρίση, η οποία για να αντιμετωπιστεί απαιτεί στοχευμένες παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.
Λέξεις ευρετηρίου: Επισιτιστική ασφάλεια, Κλιματική αλλαγή, Οικονομική κρίση, Πανδημία COVID-19, Πανελλαδική μελέτη.