Τελ. ενημέρωση:

   14-Jan-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, 92-100

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επίδραση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης
στην ποιότητα επαγγελματικής ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού

Π. Θεοδώρου,1 Π. Μουργελά,2 Χ. Πλατής,1,3 Α. Καστανιώτη1,4
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας–Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, Πύργος, Ηλεία
3Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
4Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Καλαμάτα

ΣΚΟΠΟΣ Προσδιορισμός του επιπέδου της ηθικής παρενόχλησης και της ποιότητας επαγγελματικής ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του Γενικού Νοσοκομείου Πύργου και της ύπαρξης συσχέτισης μεταξύ αυτών των δύο μεταβλητών.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η έρευνα διεξήχθη με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου, το οποίο διακρίνεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος σχετιζόταν με τη συλλογή στοιχείων δημογραφικού ενδιαφέροντος, ενώ το δεύτερο και το τρίτο μέρος περιλάμβαναν τις κλίμακες Leymann Inventory of Psychological Terror (LIPT) και Professional Quality Of Life Scale (ProQOL-5), αντίστοιχα. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 103/130 (ποσοστό ανταπόκρισης: 79%) ιατροί και νοσηλευτές, ενώ η έρευνα διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2023. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (IBM SPSS), έκδοση 25.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Το 56,4% του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είχε έλθει αντιμέτωπο με μία ή περισσότερες συμπεριφορές ηθικής παρενόχλησης τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το 63,8% από αυτούς ανέφεραν ότι τα περιστατικά ηθικής παρενόχλησης προκλήθηκαν από κάποιον(α) συνάδελφο. Αναφορικά με την ποιότητα επαγγελματικής ζωής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι συμμετέχοντες είχαν ένα μέτριο προς υψηλό επίπεδο ικανοποίησης συμπόνιας, ενώ εμφάνισαν χαμηλό επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης και μετατραυματικού stress. Επίσης, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό χωρίς θέση ευθύνης και με μόνιμη ή επικουρική θέση εργασίας ήταν πιο πιθανό να έχει βιώσει ηθική παρενόχληση τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που είχε βιώσει ηθική παρενόχληση τους τελευταίους 12 μήνες είχε σημαντικά χαμηλότερο επίπεδο ικανοποίησης συμπόνιας και σημαντικά υψηλότερο επίπεδο επαγγελματικής εξουθένωσης και μετατραυματικού stress.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Το φαινόμενο της ηθικής παρενόχλησης είναι υπαρκτό στα ελληνικά νοσοκομεία και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, μέσω του σχεδιασμού και της υιοθέτησης καλών πρακτικών αντιμετώπισης του προβλήματος και της διαμόρφωσης μιας καλής ποιότητας επαγγελματική ζωής.

Λέξεις ευρετηρίου: Γενικό νοσοκομείο Ηλείας–Μονάδα Πύργου, Ηθική παρενόχληση, Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, Ποιότητα επαγγελματικής ζωής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής