Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 188-195

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Επιλεκτική διαδερμική μυοπεριτονιακή επιμήκυνση και λειτουργική φυσικοθεραπεία στην εγκεφαλική παράλυση.
Αντιλήψεις και εμπειρίες των γονέων

Β.Χ. Σκουτέλης,1,2,3 Ζ. Δημητριάδης,4 Α.Δ. Κανελλόπουλος,5 Α. Ντινόπουλος,1,6 Π.Ι. Παπαγγελόπουλος,1,7Β. Κανελλοπούλου,8 Β.Α. Κοντογεωργάκος1,7
1Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα,
2Εργαστήριο Νευρομυϊκής και Καρδιοαγγειακής Μελέτης της Κίνησης, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αιγάλεω, Αττική,
3Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Χαϊδάρι, Αττική,
4Ερευνητικό Εργαστήριο Αξιολόγησης της Υγείας και της Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Φυσικοθεραπείας, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία,
5Ορθοπαιδικό Κέντρο, «ΙΑΣΩ» Παίδων, Μαρούσι,
6Γ΄ Παιδιατρική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Χαϊδάρι, Αττική,
7Α΄ Ορθοπαιδική Χειρουργική Κλινική, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Χαϊδάρι, Αττική,
8Boston University Graduate Medical Sciences, Boston, Massachusetts, ΗΠΑ

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των αντιλήψεων και των εμπειριών των γονέων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση (ΕΠ) σχετικά με ένα συνδυασμένο πρόγραμμα λειτουργικής φυσικοθεραπείας και ελάχιστα επεμβατικής Ορθοπαιδικής Χειρουργικής, βασισμένης στη χειρουργική επέμβαση SPML.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Η εν λόγω μελέτη αποτελεί μια ποιοτική έρευνα με βάση τη θεματική ανάλυση. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ημιδομημένες συνεντεύξεις από 10 γονείς χειρουργηθέντων παιδιών με σπαστική ΕΠ (επιπέδου συστήματος αδρής κινητικής λειτουργίας II–IV) μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης SPML και της εννεάμηνης μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας. Οι συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν είτε στο σπίτι των συμμετεχόντων, είτε μέσω τηλεφώνου ανάλογα με τις προτιμήσεις των συμμετεχόντων.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Αναγνωρίστηκαν πέντε θεματικές ενότητες: (α) Ζητήματα που επηρεάζουν τη λήψη γονικής απόφασης για την πραγματοποίηση του ορθοπαιδικού χειρουργείου, (β) προεγχειρητικό άγχος και μετεγχειρητικό άλγος, (γ) αναγκαιότητα της παρέμβασης, (δ) διαφοροποίηση της μετεγχειρητικής φυσικοθεραπείας από τη συνήθη φυσικοθεραπευτική αγωγή και (ε) αναφερομένη από τους γονείς αποτελεσματικότητα της παρέμβασης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Σύμφωνα με τις απόψεις των γονέων, η χειρουργική επέμβαση SPML αποτέλεσε μια αναγκαία και αποτελεσματική λύση για τη βελτιστοποίηση των κινητικών επιδόσεων των παιδιών τους με ΕΠ. Οι γονείς αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο της μετεγχειρητικής λειτουργικής φυσικοθεραπείας για την επίτευξη του λειτουργικού αποτελέσματος. Το κόστος, η γενική αναισθησία, καθώς και οι αρνητικές στάσεις άλλων ειδικών επαγγελματιών υγείας απέναντι στη συγκεκριμένη ορθοπαιδική χειρουργική μέθοδο αποτέλεσαν τα προβλήματα που απασχολούσαν τους γονείς προεγχειρητικά.

Λέξεις ευρετηρίου: Γονείς, Εγκεφαλική παράλυση, Επιλεκτική διαδερμική μυοπεριτονιακή επιμήκυνση, Λειτουργική φυσικοθεραπεία, Ποιοτική έρευνα.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής