Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 196-202

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Φαρμακευτική συμμόρφωση και ποιότητα ζωής των ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Χ. Χαριζάνη,1,2 Κ. Κατσαλιάκη2,3
1Διαγνωστικό Εργαστήριο, Θεσσαλονίκη
2Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
3Σχολή Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Η εκτίμηση των επιπέδων συμμόρφωσης στην αντιδιαβητική αγωγή και της ποιότητας ζωής των ασθενών, καθώς και η διερεύνηση πιθανής συσχέτισης μεταξύ τους.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην έρευνα συμμετείχαν 153 διαβητικοί ασθενείς ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου της Θεσσαλονίκης. Για τη διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε 36 σύντομες ερωτήσεις που αφορούσαν σε δημογραφικά και κλινικά στοιχεία των ασθενών, καθώς και ερωτήσεις για τη φαρμακευτική συμμόρφωση (κλίμακα MMAS-4) και την ποιότητα ζωής (εργαλείο DQOL-Brief Clinical Inventory). Για την επεξεργασία των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 23.0 (IBM SPSS).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η φαρμακευτική συμμόρφωση στην αγωγή των διαβητικών ασθενών εκτιμήθηκε σε υψηλά επίπεδα (μέση τιμή [ΜΤ]=3,38/4). Όσον αφορά στα αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής των ασθενών, για τη διάσταση της ικανοποίησης βρέθηκαν μέτρια επίπεδα (ΜΤ=3,71/5), ενώ για τη διάσταση της συχνότητας χαμηλά επίπεδα (ΜΤ=2,03/5). Τέλος, διαπιστώθηκε στατιστικά σημαντική θετική συσχέτιση της φαρμακευτικής συμμόρφωσης με τη διάσταση της ικανοποίησης (Rho=0,217, p<0,05), σε αντίθεση με τη διάσταση της συχνότητας, όπου υπήρξε στατιστικά σημαντική αρνητική συσχέτιση (Rho=-0,195, p<0,05).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Η φαρμακευτική συμμόρφωση στην αντιδιαβητική αγωγή κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ καταγράφονται μέτρια επίπεδα στην ποιότητα ζωής των ασθενών.

Λέξεις ευρετηρίου: Αντιδιαβητική αγωγή, Ποιότητα ζωής, Σακχαρώδης διαβήτης, Φαρμακευτική συμμόρφωση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής