![]() |
![]() ![]() Τελ. ενημέρωση: |
![]() |
|
18-Feb-2025
|
![]() |
Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 203-212 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Υποκειμενική αντίληψη των πολιτών για τη χρήση υπηρεσιών υγείας Β. Γκουλιαβέρας,1 Β. Αλετράς,2 Δ. Νιάκας3 |
ΣΚΟΠΟΣ Διερεύνηση της υποκειμενικής αντίληψης των πολιτών για τη χρήση υπηρεσιών υγείας και εξέταση των παραγόντων που την επηρεάζουν.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν 312 πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών, στους οποίους διανεμήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που περιλάμβανε: (α) Δημογραφικά στοιχεία, (β) ερωτήσεις επισκόπησης υγείας SF-36 scale, (γ) ερωτήσεις σχετικές με τη χρήση υπηρεσιών υγείας και (δ) ερωτήσεις αναφορικά με τις ανάγκες υγείας που δεν καλύφθηκαν. Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 26.0.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Την πλειοψηφία του δείγματος αποτέλεσαν γυναίκες (165, ποσοστό 53%) και ηλικιακά το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων κατατάχθηκε στην ηλικιακή ομάδα των >64 ετών (31%, 96 άτομα). Στο νοσοκομείο εισήχθη το 9,9% των συμμετεχόντων, ενώ γενικό ιατρό το τελευταίο έτος επισκέφθηκε το 33,3%. Τους τελευταίους 12 μήνες το 29% των ερωτώμενων δεν μπόρεσε, λόγω οικονομικής επιβάρυνσης, να χρησιμοποιήσει φαρμακευτικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες. Το φύλο συσχετίστηκε στατιστικά με τη μεταβλητή της κοινωνικής λειτουργικότητας. Παράλληλα, υπήρξαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις της ηλικίας και του εκπαιδευτικού επιπέδου με μεταβλητές της SF-36. Η μεταβλητή της γενικής υγείας συσχετίστηκε στατιστικώς σημαντικά με ερωτήσεις αναφορικά με τη χρήση υπηρεσιών υγείας και ανικανοποίητων αναγκών υγείας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η χρήση των υπηρεσιών υγείας εξαρτάται τόσο από το αντιλαμβανόμενο επίπεδο υγείας του πληθυσμού όσο και από τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του. Μελλοντικές έρευνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν μεγαλύτερα δείγματα και να διερευνήσουν τον ρόλο άλλων κλιμάκων μέτρησης της υγείας και θεωριών, ενώ αντίστοιχη έρευνα θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλες περιφέρειες.
Λέξεις ευρετηρίου: SF-36 κλίμακα, Υποκειμενική αντίληψη, Χρήση υπηρεσιών υγείας.