Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 227-235

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανθεκτικότητα και ποιότητα ζωής σε άτομα με αναπηρία

Λ. Μαρμούτα,1 Π. Μαρμούτα,1 Α. Τσούνης,2 Χ. Τζαβάρα,3 Μ. Μαλλιαρού,4 Π. Σαράφης1,5
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
3Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθήνα
4Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λάρισα
5Γενικό Τμήμα Λαμίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Λαμία

ΣΚΟΠΟΣ Η αξιολόγηση των επιπέδων ποιότητας ζωής και ψυχικής ανθεκτικότητας των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα και η μελέτη της μεταξύ τους σχέσης.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στην παρούσα μελέτη συμμετείχαν 120 ασθενείς με αναπηρίες (52 γυναίκες – 68 άνδρες) που είχαν υποβάλει αίτηση στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). To δομημένο ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε περιείχε ερωτήσεις σχετικές με τα κοινωνικο-δημογραφικά στοιχεία του δείγματος, την ψυχική ανθεκτικότητα που αξιολογήθηκε με την κλίμακα CD-RISC-10, την κοινωνική υποστήριξη η οποία αξιολογήθηκε με την κλίμακα OSLO και την ποιότητα ζωής που μετρήθηκε με την κλίμακα SF-36. Η στατιστική ανάλυση και επεξεργασία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 22.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στην κλίμακα ανθεκτικότητας η μέση τιμή των συμμετεχόντων ήταν 18,7±9. H μέση βαθμολογία της φυσικής υγείας ήταν 34,6±11,1 και της ψυχικής υγείας 36,8±12,8. Οι συμμετέχοντες που έμεναν μόνοι τους είχαν χειρότερη σωματική λειτουργικότητα, χειρότερο συναισθηματικό ρόλο, λιγότερη ζωτικότητα και χειρότερη γενική και φυσική υγεία. Όσοι εργάζονταν είχαν καλύτερη σωματική λειτουργικότητα, γενική και φυσική υγεία και περισσότερη ζωτικότητα. Οι συμμετέχοντες με κάποιο χρόνιο πρόβλημα σωματικής υγείας είχαν χειρότερη σωματική λειτουργικότητα, κοινωνικό ρόλο και γενική υγεία. Η ανθεκτικότητα ήταν θετικός προγνωστικός παράγοντας της σωματικής λειτουργικότητας, της γενικής, φυσικής και ψυχικής υγείας, του κοινωνικού και συναισθηματικού ρόλου και της ζωτικότητας, ενώ σχετιζόταν αρνητικά με τον σωματικό πόνο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ H ανθεκτικότητα σχετίζεται θετικά με την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία. Η ύπαρξη ενός εθνικού φορέα που θα επικεντρωθεί στην αναπηρία μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής αυτών των ατόμων.

Λέξεις ευρετηρίου: Αναπηρία, Ανθεκτικότητα, Κοινωνική υποστήριξη, Ποιότητα ζωής.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής