Τελ. ενημέρωση:

   18-Feb-2025
 

Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(2), Μάρτιος-Απρίλιος 2025, 251-259

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Διερεύνηση της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων
σε μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό πεδίο, κατά τη διάρκεια της COVID-19

Π. Θεοδώρου,1 Δ. Βουτυράκης,1 Γ. Μανομενίδης,2 Χ. Πλατής,1,3 Θ. Μπελλάλη1,4,5
1Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Διοίκηση Μονάδων Υγείας», Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα
2Τμήμα Νοσηλευτικής, Παράρτημα Διδυμότειχου, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη
3Κέντρο Κοστολόγησης και Τεκμηρίωσης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ, Αθήνα
4Τμήμα Επιστημών Υγείας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Λευκωσία
5Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Θεσσαλονίκη

ΣΚΟΠΟΣ Ο προσδιορισμός του επιπέδου της επαγγελματικής εξουθένωσης και της επαγγελματικής ικανοποίησης που βίωναν οι εργαζόμενοι στις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στο προσφυγικό και στο μεταναστευτικό πεδίο κατά την περίοδο της πανδημίας Covid -19.

ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 107/185 (ποσοστό ανταπόκρισης 57,8%) εργαζόμενοι σε τρεις ΜΚΟ (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, The HOME Project). Η έρευνα έλαβε χώρα από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022 και διεξήχθη με τη χρήση ανώνυμου ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου, το οποίο διακρίνεται σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα σχετίζεται με τη συλλογή κοινωνικών, δημογραφικών και επαγγελματικών δεδομένων, το δεύτερο περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο εκτίμησης της επαγγελματικής εξουθένωσης (Copenhagen Burnout Inventory, CBI) και το τρίτο τμήμα περιλαμβάνει ερωτηματολόγιο εκτίμησης της επαγγελματικής ικανοποίησης (Job Satisfaction Survey, JSS). Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό πρόγραμμα Statistical Package for Social Sciences (SPSS), έκδοση 21.0.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Οι εργαζόμενοι εμφάνισαν μέτρια επαγγελματική ικανοποίηση, ενώ ο μισθός και οι λειτουργικές διαδικασίες της ΜΚΟ ήταν οι παράγοντες πρόκλησης υψηλότερου επιπέδου ικανοποίησης. Όσον αφορά στην επαγγελματική εξουθένωση, βρέθηκαν σχετικά υψηλά επίπεδα, ειδικά στην κατηγορία της εργασίας με εξυπηρετούμενους, αλλά και στη συνολική επαγγελματική εξουθένωση. Οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη ήταν περισσότερο ικανοποιημένοι από τον μισθό, την επίβλεψη, τις πρόσθετες απολαβές, τις επιβραβεύσεις και τις λειτουργικές συνθήκες, ενώ οι εργαζόμενοι στην Αθήνα εμφάνισαν αυξημένα ποσοστά σε όλες τις κατηγορίες επαγγελματικής εξουθένωσης. Τέλος, τα περισσότερα έτη προϋπηρεσίας σχετίζονταν με αυξημένη ικανοποίηση από την προαγωγή και τον μισθό, αλλά και με μεγαλύτερη εξουθένωση σχετικά με τους εξυπηρετούμενους, ενώ το μειωμένο επίπεδο σπουδών σχετιζόταν με την αυξημένη ικανοποίηση από τον μισθό.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η αποσαφήνιση των επαγγελματικών ρόλων, η ψυχολογική υποστήριξη και η επαρκής στελέχωση του προσωπικού μπορεί να συνεισφέρουν στην αύξηση της επαγγελματικής ικανοποίησης και στη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης των εργαζομένων στις ΜΚΟ, με τελικό αποτέλεσμα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Λέξεις ευρετηρίου: Επαγγελματική εξουθένωση, Επαγγελματική ικανοποίηση, COVID-19, Μεταναστευτική κρίση, Μη κυβερνητικές οργανώσεις, Πανδημία, Προσφυγική κρίση.


© Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής