Τελ. ενημέρωση: |
||
14-Jan-2025
|
Αρχ Ελλ Ιατρ, 42(1), Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2025, 62-70 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ποιότητα ζωής, σωματική και ψυχική υγεία Ελλήνων κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης Χ. Πράπας,1 Β. Μαυρέας2 |
ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση των αντιλήψεων ενηλίκων σχετικά με την ποιότητα ζωής και τη σχέση τους με τη γενική σωματική και ψυχική υγεία, το φύλο, την ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ Στη μελέτη συμμετείχαν 282 άτομα από την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, 140 (49,6%) άνδρες και 142 (50,6%) γυναίκες με το εύρος της ηλικίας να κυμαίνεται από 18-64 έτη, με μέσο όρο τα 36,3 έτη και τυπική απόκλιση τα 10,04 έτη. Η έννοια της ποιότητας ζωής εξετάστηκε με το ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής, το οποίο αξιολογεί τη σωματική, την ψυχολογική-συναισθηματική, τη διαπροσωπική και την κοινωνική ευημερία. Η έννοια της γενικής υγείας αξιολογήθηκε με το ερωτηματολόγιο SF-36, το οποίο εκτιμά το επίπεδο σωματικής και ψυχικής υγείας ενός πληθυσμού.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα αποτελέσματα έδειξαν από μέτριο έως ικανοποιητικό επίπεδο ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων, παρά την οικονομική κρίση. Η έννοια της ποιότητας ζωής είχε άμεση σημαντική σχέση με τη σωματική και την ψυχική υγεία. Ενδιαφέρον παρουσίασε η συμβολή του επιπέδου εκπαίδευσης, αλλά και η πολλαπλή αντίληψη της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με το φύλο και την ηλικία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η γενική υγεία συμβάλλει στην πρόβλεψη της σωματικής, της διαπροσωπικής και της κοινωνικής ευημερίας, ενώ η ψυχική υγεία σχετίζεται με όλες τις διαστάσεις της ποιότητας ζωής. Το επίπεδο εκπαίδευσης διαφοροποιεί τις αντιλήψεις περί ποιότητας ζωής τόσο σε σωματικό όσο σε διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι αντιλήψεις ανδρών και γυναικών σχετικά με την ποιότητα ζωής διαφέρουν ως προς την ηλικιακή ομάδα στην οποία κατατάσσονται (18-40 και 41-64 έτη).
Λέξεις ευρετηρίου: Επίπεδο εκπαίδευσης, Ηλικία, Ποιότητα ζωής, Φύλο.