Τα χρόνια νοσήματα και η διαχείρισή τους αποτελούν σήμερα μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας, τα οποία εστιάζουν στην αγωγή υγείας και σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν την αλλαγή της συμπεριφοράς για τη μείωση των μειζόνων παραγόντων κινδύνου: κάπνισμα, παχυσαρκία, απουσία φυσικής άσκησης, κακή διατροφή κ.λπ. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα των πολιτικών και εργαλείων διαχείρισης των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας συζητήθηκε στο Debate που έλαβε χώρα το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στο 44ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

Την προτεραιοποίηση των παραπάνω παραγόντων κινδύνου, τα ευρύτερα μέσα ελέγχου και διαχείρισής τους, τις πολιτικές μηδενικής ανοχής (zero tolerance) ή/και αυτές της μείωσης της βλάβης (harm reduction), τα όρια του κρατικού και ιατρικού πατερναλισμού για την αντιμετώπισή τους και, τέλος, την αποτελεσματικότητα αυτών των πολιτικών συζήτησαν οι:

Άγις Τσουρός, πρώην Διευθυντής Πολιτικής Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Επισκέπτης Καθηγητής στο Institute for Global Health Innovation, Imperial College και

Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής της Υγείας, Ομότιμος Καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας,

με συντονιστή τον Λευτέρη Θηραίο, Γενικό Γραμματέα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών.

 

Καταγράψαμε τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης. Διαβάστε Περισσότερα.

Debate: Τεχνικές και μέθοδοι ελέγχου και διαχειρίσης τωνν μειόνων παραγόντων κινδύνου στην δομήσια υγεία. 

 

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

 

 

 

 

 

 

Το Υπουργείο Υγείας με τους συνεργαζόμενους φορείς διαμορφώνει το «Εθνικό Πιλοτικό Πρόγραμμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας των Ηλικιωμένων Ατόμων - Ηπιόνη»

Το Πρόγραμμα ΗΠΙΟΝΗ έχει εθνική εμβέλεια και πιλοτικό χαρακτήρα, προκειμένου να διαμορφωθούν τα δίκτυα των συνεργαζόμενων φορέων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και να εδραιωθούν οι διαδικασίες εκείνες που θα θεμελιώσουν την καθιέρωση και συνέχισή του για τα επόμενα έτη με διαφορετικό θέμα κάθε έτος.

Η φιλοσοφία του Προγράμματος έγκειται στην ανάδειξη της σπουδαιότητας της ενεργού και υγιούς γήρανσης μέσω της προστασίας των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων ατόμων, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους, της ενδυνάμωσης της αυτόνομης διαβίωσης, της κοινωνικής συμμετοχής, της ένταξης και της ενίσχυσης του ρόλου τους σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.
 

• ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΠΙΟΝΗ 2016

• ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

• ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΗΠΙΟΝΗ 2015

• ΕΝΤΥΠΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΕΔΥΠΥ) θα πραγματοποιήσει το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής από την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018 έως την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στο Κτιριακό Συγκρότητα ΒΙΟΠΟΛΙΣ, στο Μεζούρλο, Λάρισας.

Για να δείτε το Πρόγραμμα Πατήστε ΕΔΩ

 

 

 

Αθήνα, 17/09/2019

 

Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας:
γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις
(πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)

Επιστημονική εκδήλωση, 26/09/2019
ΕΚΠΑ, Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης», 10 π.μ. (Πανεπιστημίου 30)

 

Το ΕΚΠΑ, για μια ακόμα χρονιά, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες). Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.

Ημερομηνία: 26/09/2019.

Ώρα: 10.00-12.30 (αρχικώς οι εισηγήσεις-παρουσιάσεις 10 λεπτών από τους εισηγητές και ακολούθως ερωτήματα δημοσιογράφων και κοινού, με σχετική ανοχή χρόνου).

Χώρος: Αμφιθέατρο "Α. Αργυριάδης" (Πανεπιστημίου 30, ΕΚΠΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

10.00- 10.15 | Α) Εισαγωγή-συντονισμός / Χαιρετισμοί

 

 • Μ.-Α. Δημόπουλος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ).
 • [Υπουργείο Υγείας]
 • [Περιφέρεια Αττικής]
 • Εμμανουήλ Καλαμπόκας (εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Υγείας, Δήμος Αθηναίων)
 • Χ. Σπηλιοπούλου (Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ).
 • Π. Σφηκάκης (Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ).
 • Χ. Λεμονίδου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ).

10.15 - 12.00 | Β) Εισηγήσεις

 

 1. Β. Παπαευαγγέλου, (Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ). «Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και τρόποι ενίσχυσής της».
 2. Α. Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής,  Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ). «Εργαστήριο και εμβολιασμοί».
 3. Σ. Τσιόδρας (Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, - Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ). «Αναδυόμενα νοσήματα που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό».
 4. Π. Μυριανθέας (Καθηγητής Εντατικολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ). «Συνδέοντας τη δημόσια υγεία με τις ΜΕΘ: το παράδειγμα της εποχικής γρίπης».
 5. Ε. Θηραίος (Γενικός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ ― Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών). «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας στην υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών».
 6. Γ. Παπαδούλης (Καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, πρώην Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). «Τα έντομα και τα ακάρεα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης».
 7. Ι. Μαγαζιώτου (Παιδίατρος - PHD, MSC - Γραφείο Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό ΕΟΔΥ). «Επιδημιολογικά δεδομένα ιλαράς στη χώρα μας».
 8. Δ. Περβανίδου (Ιατρός ΕΟΔΥ, Υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές). «Ιος του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα: Επιδημιολογικά δεδομένα και δράσεις πρόληψης».
 9. Θ. Λύτρας (Επιδημιολόγος - Ιατρός Εργασίας ΕΟΔΥ). «Εποχική Γρίπη: Επιδημιολογικά Δεδομένα».

12.00 - 12.30 | Γ) Ερωτήσεις ― Συζήτηση –– Προτάσεις

 

Ετήσια συνάντηση του Δικτύου εκπαίδευσης και Έρευνας στην ΠΦΥ και στη Γενική Ιατρική

 

Η ετήσια συνάντηση του Δικτύου εκπαίδευσης και Έρευνας στην ΠΦΥ και στη Γενική Ιατρική του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ θα γίνει την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018, 8.30-5μ.μ. στο ΚΕΔΕΑ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η φετινή συνάντηση είναι εορταστική καθώς συνδυάζει τα 10 χρόνια Κλινικής Άσκησης και τα 40 χρόνια από τη διακήρυξη της Άλμα Άτα για την ΠΦΥ.

Δηλώσεις συμμετοχής ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά εδώ μέχρι την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018.

 

Για τον καλύτερο προγραμματισμό της ημερίδας θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας σε συγκεκριμένα κλινικά φροντιστήρια

Κάθε κλινικό φροντιστήριο έχει περιορισμένο αριθμό θέσεων. 

Η δήλωση δεν είναι δεσμευτική για την οργανωτική επιτροπή αλλά θα συμβάλει στην καλύτερη οργάνωση. 

 

Παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα άμεσα κλικ εδώ

 

Πληροφορίες: 

Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Εργαστήριο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γενικής Ιατρικής και Έρευνας Υπηρεσιών Υγείας

e-mail: pfyauth@gmail.com 

Τηλ. 2310 999135 - Φαξ 2310 999131

Ιστοσελίδα: primarycare.web.auth.gr