Friday, January 3, 2020

Εκπαίδευση στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική

Ως Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) νοείται η άμεση, συνεχής, περιεκτική, συντονισμένη (ολοκληρωμένη) φροντίδα που αντιστοιχεί στις επιθυμίες, προσδοκίες, αξίες και ανάγκες των ληπτών και παρέχεται από εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας που λειτουργούν ως διεπαγγελματική ομάδα υγείας. Κύριοι στόχοι της ομάδας υγείας είναι η συνεχής βελτίωση της λειτουργικότητας του λήπτη, της αυτοφροντίδας και της ευδαιμονίας του. Η στόχευση αυτή επιτυγχάνεται μέσω της ενεργητικής (μετά από επαρκή πληροφόρηση) συμμετοχής του προσώπου στις αποφάσεις αναφορικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής του, με τη χρήση από τον επαγγελματία υγείας δεξιοτήτων ενδυνάμωσης, κινητοποίησης, ενσυναίσθησης, συμβουλευτικής, καθώς και διαχείρισης των πιο συχνών και κοινών νοσημάτων και προβλημάτων υγείας στην κοινότητα. Οι υπηρεσίες αυτές δεν απευθύνονται μόνο στους λήπτες αλλά και στα μέλη της οικογένειάς τους, τους φροντιστές τους, καθώς και στο ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον όπου ζουν και αλληλεπιδρούν αυτά τα πρόσωπα.

 

Η σύγχρονη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική (Γ/ΟΙ) καλείται να παίξει έναν πολυδιάστατο και συνάμα απαιτητικό ρόλο στο Σύστημα Υγείας. Ο ρόλος αυτός περιλαμβάνει τη διάγνωση ενός ευρέος φάσματος αδιαφοροποίητων προβλημάτων υγείας, την θεραπεία χρόνιων και οξέων νοσημάτων, την φροντίδα της οικογένειας, την κατ’ οίκον φροντίδα, τον συντονισμό της φροντίδας με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων και επαγγελματιών υγείας, τοπικά, κοντά στο σπίτι του ασθενούς, καθώς και τη φροντίδα της κοινότητας. Έχει σημαντικό στόχο την παρακολούθηση και διαχείριση των συχνών χρόνιων νοσημάτων, προβλημάτων υγείας και συνηθισμένων καταστάσεων που συναντούνται στις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

 

Με το ΦΕΚ 4138/τεύχος Β/20-9-2018, η εκπαίδευση στην ειδικότητα της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής έγινε 5 έτη.

Η Ομάδα Εργασίας του ΚΕΣΥ για την ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής ολοκλήρωσε και κατέθεσε στο ΚΕΣΥ:

  • Πρόγραμμα και περιεχόμενο της εκπαίδευσης στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, Πλήρης Έκδοση, Μάρτιος 2019
  • Βιβλιάριο Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, Πλήρης Έκδοση, Μάρτιος 2019
  • Προτάσεις για τον Συντονισμό Εκπαίδευσης 
  • Πρόταση για το rotation των ειδ/μένων στα επιμέρους αντικείμενα της ειδικότητας

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει αναρτηθεί το logbook της ειδικότητας και η διαδικασία παραλαβής του.  

 

Σχετικά αρχεία:

1. Βιβλιάριο Εκπαίδευσης ειδικότητας ΓΕΝΙΚΗΣ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

2. ΠΑΡΑΛΑΒΗ

3. Rotation 5ΕΤΕΣ

4. Βιβλιάριο Εκπαίδευσης Ειδικευόμενων στη Γενική Οικογενειακή Ιατρική, Πλήρης Έκδοση, Μάρτιος 2019

5. Ιατρικές ειδικότητες ΦΕΚ 4138-Β-2018

6. Πρόγραμμα και περιεχόμενο της εκπαίδευσης στη Γενική Οικογενειακή Ιατρική, Πλήρης Έκδοση, Μάρτιος 2019

7. Υ.Α._ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΕΚ 2661 Β 01072019

8. Υ.Α._ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ_ΦΕΚ 3065_Β_31072019

 

 

Thursday, January 2, 2020

Δείτε το βίντεο παρακάτω:

Monday, December 3, 2018

Ενημερωτικό Δελτίο

 

Η Ιατρική Σχολή Αθηνών ανακοινώνει την προκήρυξη θέσεων μεταπτυχιακών φοιτητών για το νέο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών "Φυσιολογία της Γήρανσης και Γηριατρικά Σύνδρομα", για έναρξη μαθημάτων τον Οκτώβριο του 2019, υπό την διεύθυνση του Προέδρου της Καθηγητή Παθολογίας Πέτρου Π. Σφηκάκη με την επιστημονική συμβολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Γηριατρικής Εταιρίας (EUGMS) Καθηγητή Γηριατρικής Αθανασίου Μπενέτου. Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε γιατρούς που ενδιαφέρονται για την φροντίδα ηλικιωμένων ασθενών, και θεωρείται ιδιαίτερα χρήσιμο για Γενικούς Ιατρούς και Παθολόγους, αλλά και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων που αναλαμβάνουν γηριατρικούς ασθενείς. Η φοίτηση διαρκεί τρία διδακτικά εξάμηνα, εκ των οποίων τα πρώτα δύο περιλαμβάνουν διαλέξεις κάθε Παρασκευή απόγευμα και Σάββατο πρωί, ενώ κατά το τρίτο πραγματοποιείται η πρακτική άσκηση και η συγγραφή της διπλωματικής εργασίας, σε ευέλικτο ωράριο. Η υποβολή φακέλων υποψηφιότητας γίνεται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση geriatric.pms.uoa@gmail.com ως και 31 Μαΐου 2019. Περισσότερες πληροφορίες και δικαιολογητικά υποψηφιότητας στους κάτωθι συνδέσμους: 

https://geriatric.med.uoa.gr/

Thursday, September 6, 2018

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τον ιό της γρίπης από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση του ιού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2016-2017, δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού Κτηρίου (Πανεπιστημίου 30).

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

 

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Σ. Τσιόδρα πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Ν. Σπανάκη πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας της κας Μ. Καντζανού πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Ε. Θηραίου πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Γ. Δαΐκου πατήστε ΕΔΩ.

Tuesday, August 7, 2018

Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σχετικά με τη σημασία των εμβολιασμών από τους πλέον ειδικούς σε θέματα Παθολογίας, Παιδιατρικής, Λοιμώξεων, Μικροβιολογίας, Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, καθώς και χρήσιμες συμβουλές ενόψει της χειμερινής περιόδου 2017-2018 δόθηκαν σε ειδική επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), στο Αμφιθέατρο «Α. Αργυριάδης» του ιστορικού Κεντρικού του Κτηρίου στις 25 Σεπτεμβρίου 2017. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκαν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας. Ακόμα, τονίσθηκε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελούν τον ισχυρότερο μηχανισμό άμυνας και πρόληψης. Ειδική αναφορά έγινε στην ανάγκη εμβολιασμού όλων των επαγγελματιών υγείας.

 

Για να δείτε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ πατήστε ΕΔΩ.

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας της κας Μ. Θεοδωρίδου πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Γ. Χρούσου πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας της κας Θ. Γεωργακοπούλου πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Α. Τερζίδη πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Ε. Θηραίου πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Α. Τσακρή πατήστε ΕΔΩ

Για να δείτε την παρουσίαση της ομιλίας του κου Σ. Τσιόρδα πατήστε ΕΔΩ

"Μύθοι και αλήθειες για τα εμβόλια" - ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ.

Tuesday, July 10, 2018

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος για την διακοπή του καπνίσματος στην Κρήτη (TiTAN Crete) είναι η ανάπτυξη ενός καταρτισμένου δικτύου γενικών ιατρών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στην Κρήτη, το οποίο θα ενσωματώσει την θεραπεία διακοπής καπνίσματος στην καθημερινή κλινική πρακτική και θα δημιουργήσει εξειδικευμένους επιστήμονες στην πολιτική ελέγχου του καπνίσματος.

Το TiTAN Crete είναι μια έρευνα που διεξάγεται ως μια συνεργασία μεταξύ της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης (Κρήτη, Ελλάδα) και του Τμήματος Πρόληψης και Αποκατάστασης του Καρδιολογικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οτάβα (Οτάβα, Καναδάς).

Ως μέρος αυτής της έρευνας διετούς διάρκειας έχουμε αναλάβει να σχεδιάσουμε και να παραδώσουμε ένα πολυ-παραγοντικό πρόγραμμα κατάρτισης και εκπαίδευσης ειδικά για χρήση του καπνού στην πρωτοβάθμιας φροντίδα στην Κρήτη. Το πρόγραμμα αποτελεί προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα, του επιτυχημένου προγράμματος παρέμβασης που αναπτύχθηκε από το Καρδιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστήμιου της Οτάβα. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης και η βοήθεια που θα παρασχεθεί για την καθημερινή πρακτική στα ιατρεία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν στους Ιατρούς τα πιο επικαιροποιημένα εργαλεία αλλά και γνώσεις με σκοπό να βοηθήσουν τους ασθενείς που καπνίζουν.

Η αποτελεσματικότητα του προγράμματος κατάρτισης θα αξιολογηθεί με βάση τα στοιχεία πριν και μετά την παρέμβαση (pre-post evaluation design). Η συλλογή δεδομένων θα γίνει σε όλα τα συμμετέχοντα ιατρεία πριν από την εφαρμογή του προγράμματος και θα επαναληφθεί 6 μήνες αργότερα, ώστε να προσδιοριστεί η επίδραση του προγράμματος στην θεραπεία για την διακοπή του καπνίσματος.

Τα εργαλεία που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Προγράμματος Titan Crete θα είναι διαθέσιμα για χρήση ευρύτερα στην Κρήτη και στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του έργου.

ΝΕΟΤΕΡΑ:

  •  Εκπαίδευση Γενικών Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας TiTAN Crete – 23 Σεπτεμβρίου 2015
  •  Εργαλεία Γενικών Ιατρών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας TiTAN Crete
  •  Επικαιροποιημένες Ευρωπαϊκές Οδηγίες για την διακοπή του καπνίσματο

Περισσότερα

Friday, November 24, 2017
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book